МАРТИН ДИМИТРОВ: Твоята реклама трябва да покаже твоите предимства

Покрай политическите ми мнения и гражданските ми позиции отдавна не съм споделял нищо за рекламата. Но каквито и други теми да ме вълнуват рекламата е нещо, на което не мога да спра да отделям време и внимание.

Едно от основните правила и на европейския, и на българския пазар е да не иронизираш конкурентите си и в рекламата си да не поставяш под въпрос техните действия, търговски или промоционални предложения. Твоята реклама трябва да покаже твоите предимства, а не да “взривява” това, което конкурента ти предлага.

Признавам си, че попаднах на клип на хазартен оператор, в който се взривяват, ама такова, буквално си се взривяват неща, които техен конкурент обещава в рекламата си. Първоначално ми беше супер смешно, ама после не ми беше чак толкова смешно — защото това руинира една категория, която поради мащаба си очевидно ще бъде важна за индустрията ни.

Видимо е, че хазартните оператори са новият голям играч на българския комуникационен пазар. И макар спортните събития да падаха като круши от календара, много оператори бързо развиха казино игрите си, усъвършенстваха и разшириха онлайн-платформите си и се подготвиха за битката за пазарни дялове.

Няма да си кривя душата, но тези бюджети са важни за индустрията ни. В постпандемичния период всичко е изтъняло и тази — хайде не нова, но могъщо разгърнала се категория — осигурява бизнес на мнозина: продуценти, оператори, медия агенции и така нататък, и така нататък.

Отново няма да си кривя душата и ще кажа, че никога не съм бил привърженик на регулациите, особено на строгите регулации. Тези, които са по-добре запознати с рекламното ми минало, знаят, че през годините съм правил страшно много реклами за хазарт, много от тези реклами са били наградени и нито една от тях не е прекрачвала определени граници.

А тези определени граници не са на регулацията, а тези на саморегулацията. Нашият бизнес се стреми към саморегулация — това е онзи комплекс от писани, а и неписани правила, които задават и предполагат определени норми и комуникационно поведение. Това предполага собствена преценка колко агресивно да бъде посланието ти, в кои часове и по кои канали да излъчваш рекламите си, това предполага да се замисляш и за тази част от публиката, която не е твой клиент.

Когато се бачка с много кинти, трябва да сме особено внимателни. Защото, когато не се саморегулираме, тогава рискуваме много повече да ни регулират.

По дяволите, какво стана с доматите в линия, бяха толкова по-симпатични от това бум-бум.

от фейсбук

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search