Малко факти, които трябва да знаете, ако ходите на рентген

- реклама -spot_img

Рентген? Рентгеновите изследвания не са безопастни

  • Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение.

Учени от Медицинското училище Брайтън и Съсекс във Великобритания са установили, че рентгеновите лъчи, използвани в стоматологията, могат да доведат до увреждане на щитовидната жлеза. Много специалисти продължават да отричат, че такъв риск съществува, например по-време на радиотерапията, при болните от рак, когато на лъчение са изложени главно главата и врата.

  • Наблюдаващият лекар е този, който трябва да прецени какво количество рентгеново облъчване е безопасно за организма на пациента.
  • Според препоръките на учените възрастните трябва да посещават рентгеновите кабинети веднъж на две или три години и само, ако това е крайно наложително.
  • Младите хора, на които им предстои да станат родители, трябва да предпазват от облъчване коремната област и половите органи. Рентгеновото излъчване действа най-негативно върху кръвните и половите клетки. При децата трябва да бъде защитено цялото тяло с изключение на изследваната област.
  • Освен това всеки пациент трябва да има радиационен паспорт, който се прилага към медицинската карта, където лекарят-рентгенолог задължително отбелязва дозата на облъчване, получена при всяко изследване.

Колко от вас имат радиационен паспорт?

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА