Личните разходи за здраве с 16 % надолу по време на пандемията

ОБЩЕСТВОЛичните разходи за здраве с 16 % надолу по време на пандемията

С 15,9% средно са намалели разходите за здраве на лице в българските домакинства за второто тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В абсолютни числа разходите за двата периода са съответно 96 лв. на лице от домакинство през вторите три месеца на 2019-а срещу 81 лева през тази година, уточняват от националната статистика.

Както Скенер.нюз вече писа пандемията неочаквано намали и смъртността у нас, като през първите пет месеца на 2020-а починалите бяха най-малко от пет години насам. Сега обаче тенденцията се обръща. И от юли досега има само една седмица, в която смъртността през тази година е по-ниска от миналагодишната, а през останалите седмици на юли и август 2020 г. починали са с по около 150 – 300 повече.

Теориите за покачването на смъртността са две, освен обективната – увеличиха се и починалите от COVID-19, като на ден те вече са между 7 и 16 (с изключение на събота и неделя, когато явно не се отчитат всички случаи в Националната информационна система). До юни толкова губиха битката с коронавирусната инфекция за седмица. През юли и август се покачва и броят на загубилите живота си в катастрофи и от удавяне.

Извън видимата причина, едното обяснение за ръста в общата смъртност е, че сега берем плодовете на страха от посещение в болница и запуснатите случаи на пациенти с тежки диагнози, включително и остри състояния като инфаркт или инсулт. Другата теория обаче е далеч по-мрачна и изисква задълбочен анализ, който Националният център по обществено здраве и анализи, МЗ или БАН си струва да обследват – докато не се подлагаха на операции или други манипулации, пациентите са умирали по-малко от последващи усложнения, а сега са се върнали в болниците и смъртността отново е започнала да се покачва. Тази теза повдига и въпросът за ненужните хоспитализации и хирургични интервенции, както и контролът над изпълнителите на медицинска помощ. Защото повишената смъртност може да се дължи именно на тях.

Материалът Личните разходи за здраве с 16 % надолу по време на пандемията е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...