Летните вируси и съветите на фармацевта – част 2

- реклама -

Внимание! Настоящите съвети имат само информативен характер. Те в никакъв случай не могат да заменят консултация с лекар.

Здравейте последователи!

В последната статия ви дадох няколко основни съвета за поведение при най-често срещания „летен“ вирус с диария и повръщане.

Както подчертах още в предната статия, традициите не са това, което бяха. Ако на състоянието с повръщане и диария му казвахме „летния“ вирус, то сега това стана доста срещана целогодишна симптоматика. Но в категорията „летен“ вирус влезе и нова симптоматика – висока температура със силни болки в гърлото, промяна в гласа и/или кашлица, като кашлицата при някои пациенти е най-тежкия симптом.

Днес ще дам няколко съвета именно за ново промъкналия се „летен вирус“ при пациентите над 18 годишна възраст.

Как започва „новия летен вирус“?

Като всеки вирус започва внезапно и остро. В по-голяма част от докладваните случай пациента се буди сутрин с леки болки в гърлото, без наличие на друга симптоматика. В следобедните часове отпада внезапно, появява се силно изявена мускулна слабост. Температурата се покачва много бързо, като достига стойности от над 38оС до близо 40 оС.

Как да реагираме при появата на първата симптоматика?

Една моя пациентка беше казала, че днес я боли гърлото само, но утре ще кашля и ще има температура, така че иска да и препоръчам лечение направо за утрешните й симптоми.

Моя съвет днес към вас не е такъв. Ако в сутрешните часове имате болки в гърлото, подгответе организма да се справи с вируса възможно най-леко и бързо. Какво препоръчвам:

  1. Купите си джинджифил, който да дъвчете на всеки час. За хората, които ще кажат, че вкуса на джинджифила е неприятен, ще отбележа –  най-силните лекарства са доста горчиви.
  2. Започнете приема на голямо количество течности – това ще подпомогне извеждането на токсини от организма.
  3. Приемът на продукти стимулиращи отговора на имунната система са задължителни. Такива са например витамин Ц, цинк, селен, ехинация, прополис, или комбинирани природни продукти. Приемът на витамин Ц трябва да е не по-малко от 500 мг и не по-вече от 1000 мг за едно денонощие. Аз лично препоръчвам витамините и минералите да ги приемате под формата на разтворими във вода таблетки, защото така ще подпомогнете хидратирането на организма.
Какво не препоръчвам да се прави още в началото?

Не препоръчвам да започнете веднага с приема на лекарствени продукти с противовъзпалителен характер или съдържащи парацетамол.

ЗАЩО?

За да отговоря на въпроса ще ви дам един пример. Представете си, че сте във фитнеса и тренирате за увеличаване на мускулната маса. Принципно с лекота вдигате от лежанка 80 кг, но за да станете по-силни трябва да вдигнете 85 кг.  Много по-добре е да извикате приятел на помощ, който да ви помогне лекичко, докато мускулите ви са готови вече сами да вдигнат 85 кг. Ако извикате някой, който да вдигне 85-те кг. вместо вас, не само че няма да можете никога сами да вдигнете тези 85 кг, но има опасност с времето да не можете да вдигате вече и 80 кг.

С имунната система е същото, по-добре й помогнете да стане по-силна, от колкото да я елиминирате още в началото. Витамин Ц, цинк и селен доказано подпомагат имунната система.

Какво да правим ако състоянието започне да се влошава?

Ако температурата започне да се покачва, не бързайте да взимате веднага продукти за сваляне на температурата – ибупрофен, парацетамол или метамизол.  Повишаването на температурата е част от имунния отговор, като се цели вирусите да бъдат поставени в неблагоприятна среда, съответно умаломощени и лесно елеминирани от клетките на имунния отговор. Затова продължете приема на голямо количество течности и едва когато температура достигне над 38,5  можете да вземете средства за сваляне на температурата, приети задължително с много течност.

Нещо, което трябва да знаете, че при висока температура дозата на продукта за сваляне на температурата е изключително важно за ефективността. Дозите се съобразяват с килограмите на пациента:

При телесно тегло над 50 кг  и възраст над 18 години:

– ибупрофенът трябва да е задължително в еднократна доза 400 мг, тъй като при високата температура ефективността на 200 мг при тегло над 50 кг, ще е много по-малка; Дозата се повтаря най-малко след 6 часа и не трябва да надвишава 1200 мг за 24 часа.

– парацетамол – еднократната доза от 1000 мг е задължителна, като дозата може да се повтори през интервал от най-малко 4 часа, а приемът за 24 часа не трябва да надвишава 3000 мг.

– метамизол – еднократна доза от 500 мг за пациенти от 50 до 65 кг и 1000 мг еднократно за над 65 кг. Като дозата може да се повтори след поне 6 часа и не трябва да превишава 3000 мг дневно.

Формите, които препоръчвам са или таблетки с профил на бързо разтварящи се, разтварящи се във вода таблетки или течна форма, защото търся максимална усвоимост на активната съставка и бързо начало на действие.

N.B. Ако температурата продължи да се покачва или не се повлиява от приема на температуропонижаващи не отлагайте и потърсете веднага лекарска помощ. Продължително състояние с висока температура може да е животозастрашаващо.

Как се развива заболяването след преминаване на острата фаза?

В зависимост от това колко е силен имунитета или колко правилно сме му помогнали в началото, заболяването се развива по различен начин.

  1. В един от най-лошите случай болката в гърлото се засилва, гласът изчезва и след това се появява суха дразнеща кашлица. Това състояние задължително се лекува от лекар. В никакъв случай не се самолекувайте.
  2. В добрия случай – острото състояние се преодолява за по-малко от 24 часа, остава лека болка в гърлото и дрезгав глас, като общото състояние е добро.  В такива случай можете да продължите с джинджифила и приемът на подпомагащи имунната система средства, на фона на повишен прием на течности. Ако имате симптоми, които продължат повече от 3 дни или общото ви състояние се влоши е наложително да потърсите лекарска помощ.

Възможни са и още много други сценарии за развитие на състоянието, които обаче се лекуват задължително от лекар.

Какви рискове крие пренебрегването на състоянието?

Ако не започнете навременно лечение вирусната инфекция може да премине в бактериална, чието лечение е значително по-сложно, а периода за възстановяване може да се увеличи от няколко дни до няколко седмици.  Особено важно е симптомите кашлица и продължителна висока температура да НЕ СЕ САМОЛЕКУВАТ НИКОГА.

ЕТО ЗАЩО НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИМПТОМИТЕ И ПОТЪРСЕТЕ НА ВРЕМЕ ПОМОЩТА НА СПЕЦИАЛИСТ – ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ. НАМЕСАТА НА ЛЕКАР ПРИ ДЕЦА И ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

Настоящите съвети касаят пациенти над 18 годишна възраст.

В следващата статия ще разгледам темата „Употребата на противоалергични средства“ , където ще коментирам защо се увеличи толкова много употребата на тези средства и зад какви симптоми се крие всъщност алергична реакция.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

The post Летните вируси и съветите на фармацевта – част 2 appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА