Лекари към пациенти: Оставете ни да работим спокойно

- реклама -spot_img

„Оставете ни да работим спокойно“, призоваха българските лекари своите пациенти и техните близки. БЛС изпрати открита пазиция, повод за която станаха обвиненията на бащата на загиналото от коронавирус 19-годишен Христо от Велико Търново. „Пазете ни! Само заедно можем да се справим!“, заявяват от БЛС.

Припомняме, на 31 юли абитуриентът издъхна в МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов”, а баща му – адвокат Иван Денев от дни обвинява чрез медиите лекарите, борили се живота на детето му. Според Денев, синът му е починал в резултат на немарливост и самонадеяност на медиците, както и заради използването на експериментален медикамент за ревматоиден артрит. Родителят настоява за ексхумация и се заканва да съди лекарите. Обвинява ги и в лошо отношение към него и съпругата му, в липса на всякаква информация по време на лечението на Христо, продължило 18 дни и в грешни решения както на персонала в COVID-отделението, така и в реанимацията, ръководена от д-р Сибила Маринова, която стана известна със сигнала си до Етичната комисия на БЛС срещу доц. Атанас Мангъров. В същото време от болницата в Търново сами поискаха проверка от Агенция „Медицински надзор“ и обещаха публично да оповестят резултатите от нея.

Ето и пълният текст на позицията на БЛС:

В условията на COVID-19 беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим  през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво.

В същото време, всички ние, сме изправени пред огромно психическо натоварване. Проведеното от БЛС национално проучване “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“ показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултатите, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва  ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.

От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации,  агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика.  Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме  към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението: „Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите!“

 

Материалът Лекари към пациенти: Оставете ни да работим спокойно е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА