Лекар почина от COVID-19, заразил се докато правел изкуствено дишане

ОБЩЕСТВОЛекар почина от COVID-19, заразил се докато правел изкуствено дишане

42-годишен лекар почина от COVID-19 в „Пирогов“, след като се е заразил от пациент, когото спасявал със сърдечен масаж и изкуствено дишане. Това съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. 42-годишният д-р Юлиан Стамов от ЦСМП-София е четвъртият медик у нас, който губи битката с коронавируса и вторият от столичната Бърза помощ.

Припомняме, в началото на май, вследствие на вируса си отиде д-р Нели Пандова, макар че непосредствената причина за смъртта й беше белодробна емболия. Преди това почина д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен, а на 3 юни издъхна видинският невролог д-р Борислав Иванов, който се върна от пенсия да спасява лечебното заведение от закриване и остана на първа линия в борбата с COVID-19 до последно.

„Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов. Той даваше всичко за хората на носилката. Отдаде им и най- скъпото – живота си, като се  зарази при най-рискованата процедура – кардиопулмонална реанимация на пациент“, написа във фесбук колежката му д-р Десислава Кателиева.

„Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите, в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но, най- много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации“, написа още шефката на асоциацията на спешмите медици.

„За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!! Поклон Докторе!“, сбогуваха се с дир Стамов колегите му.

Материалът Лекар почина от COVID-19, заразил се докато правел изкуствено дишане е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...