Лекар от ВМА от доброволец стана пациент, излекува се и дари плазма

Какво е да си лекар по професия и по призвание нагледно показа д-р Дончо Дончев от ВМА. Той е УНГ-специалист, с опит от няколко военни мисии зад граница, един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал отново да чуват. Но във времена на пандемия избира да се „преквалифицира“ в инфекционист.

Преди два месеца, по желание, д-р Дончев влиза в нова битка, но този път срещу невидим враг. Става доброволец при лекарите по инфекциозни болести във ВМА, които са на първа линия в битката срещу COVID-19. „Видях как колегите ми работят след предела на силите си и нямах грам колебание, че трябва да им помогна”, обяснява решението си УНГ-специалистът.

След месец и половина денонощен труд обаче от лекар в клиниката д-р Дончев става пациент. Оказва се, че невидимият враг е стигнал и до него. Така медикът започва нова битка – тази за собствения си живот. А благодарение на усилията на колегите си от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса.

И веднага поема нова мисия – дарява плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19 да живеят! „Дните под карантина бяха дни на размисъл. Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите“, разказва д-р Дончо Дончев.

А какво ново е научил отоларингологът в инфекциозното отделение? „Знаех, че инфекционистите са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и много млади хора – стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия – работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка“, отговаря д-р Дончев.

Материалът Лекар от ВМА от доброволец стана пациент, излекува се и дари плазма е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search