Лечебните свойства на коприва

лечебни свойства коприва

СЪСТАВ

Най-висок процент в копривата е отреден на водата, след което следват протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Свежите листа на копривата са сравнително добър източник на витамини – А, В, D, Е и К, минерални соли (калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед), ферменти, хлорофил и багрилни вещества.

Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, ситостерол и хистамин, а коренищата й най-вече на нишесте.

Билката се бере напролет

С лечебна цел се използват листата, които се събират от май до септември. Корените се берат рано напролет, преди развитието на растението или септември-ноември. Копривата се суши на сянка при ниска влажност. Ако сте понабрали повечко от билката, помнете, че целебните сили на листата ще се запазят до 2 г., ако не сте ги нарязали. Ако пък ножицата вече е играла, срокът на годност се скъсява с половин година.

Корените се изкопават, изчистват се от пръстта и се измиват. Лечебните свойства могат да се запазят до две години, ако растението не е нарязано.

Лечебните свойства на копривата

Листата на копривата имат диуретично, омекчаващо, противоревматично действие, влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Всичко се дължи на витамините, солите на желязото, които се съдържат в растението.

Пресният сок от стритите листа са използвани още от древната медицина като кръвоспиращо средство. Билката се препоръчва при анемии, храносмилателни разстройства, хемороиди, изобщо при вътрешни кръвоизливи и като усилващо средство. Експериментално не е потвърдена способността на копривата да ускорява съсирването, но е доказано съдосвиващото й и тонизиращо действие върху матката.

Според варненската билкарка Силияна Тодорова отварата от коприва се препоръчва и при кърмачките за стимулиране работата на млечните жлези. Тя се прилага при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др.

В българската народна медицина копривата се използва при сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, воднянка, жълтеница.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search