Куркума

КуркумаКуркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума (както и джинджифила), достигащо височина до 1 м, със силно разклонени корени, кафяви на цвят, а вътрешността им оранжева . Коренът на растението се използва като билка за лечение, хранителна подправка и също като оцветител. Има силно изразен оцветяващ ефект благодарение на 2-5% съдържание на куркумин (curcumin) в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Корените се обработват, като се варят, изсушават и стриват на прах, който има ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто.

В Индия се добавя към ориз, яйца, част е от съставките на подправката къри. Използва се от традиционната медицина в Индия и Китай като мощно противовъзпалително средство за третиране на различни състояния включително метеоризъм, жълтеница, менструални трудности, кръв в урината, кръвоизлив, зъбобол, синини, болки в гърдите и колики. Има антибактериално, антивирусно, антипаразитно действие

Летливата фракция масло от куркума е показала значително противовъзпалително действие при различни експерименти. Още по-силен обаче е жълто оранжевия пигмент от куркума, който се нарича куркумин. Куркуминът се смята, че е основния фармакологичен агент в куркумата. В множество изследвания е доказано, че противовъзпалителен ефект на куркумина е сравним с хидрокортизон и фенилбутазон, като и надвишава противовъзпалителното действие на мотрин (Motrin). За разлика от лекарствените препарати които са свързани със значителни токсични ефекти, куркуминът не предизвиква токсичност.

Практически съвети

Използвате куркума не само за овкусяване на риба, месо или леща, но за подправка при задушаване на лук, картофи и/или карфиол и всякакви зеленчуци.

Смесете прецедено кисело мляко с майонеза и добавете куркума, сол, черен пипер на вкус.

С куркума може да боядисате великденски яйца в жълто.

Смесете кафяв ориз със стафиди, кашу и подправете с куркума, кимион и кориандър.

Подправката куркума предпазва от заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и стимулира кръвоносната система, намалява нивото на холестерола, разтваря кръвни съсиреци, подпомага предотвратяването на външно и вътрешно кървене, и облекчава болезнена менструация и стенокардия, болки в гърдите, които често се проявяват при сърдечни заболявания. Куркума се използва и като средство за проблеми с храносмилането, като например синдром на раздразнените черва, колит, болест на Крон, и заболявания, причинени от токсини от паразити и бактерии.

1. Куркумата е естествен антисептик и антибактериално средство, полезно за дезинфекция на рани и изгаряния.
2. Когато се комбинира с карфиол спомага за предотвратяване на рак на простатата и спиране на растежа на вече съществуващите ракови клетки на простатата.
3. Предотвратява рак на гърдата от разпространение в белите дробове при мишки.
4. Може да попречи на меланома и да доведе съществуващите меланомни клетки да се самоубият.
5. Намалява риска от детска левкемия.
6. Еестествен детоксикатор на черния дроб.
7. Може да предотврати и да забави прогресията на болестта на Алцхаймер чрез премахване на натрупването на амилоид плаки (amyloyd plaque) в мозъка.
8. Може да предотврати настъпването на метастази в много различни форми на рак.
9. Мощно противовъзпалително средство, което работи както много други противовъзпалителни средства, но без странични ефекти.
10. Показва обещаващи резултати при забавяне на прогресията на множествена склероза при мишки.
11. Еестествено болкоуспокояващо и COX-2 инхибитор.
12. Може да помогне в метаболизма на мазнините и помага за контрол на теглото.
13. Отдавна се използва в китайската медицина за лечение на депресия.
14. Заради противовъзпалителни свойства се прилага като естествено лечение на артрит и ревматоиден артрит.
15. Увеличава действието на паклитаксел химиотерапия и намалява страничните ефекти.
16. Обещаващи изследвания са в ход по отношение на ефектите от куркума при рак на панкреаса.
17. В ход са изследвания са за положителния ефект от куркума на множествен миелом.
18. Доказано е, че спира растежа на нови кръвоносни съдове в туморите.
19. Ускорява заздравяването на раните и съдейства за реконструкция на увредената кожа.
20. Може да помогне при лечението на псориазис и други възпалителни кожни заболявания.

 

 

Източник: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com

Start typing and press Enter to search