Коронавирусът по български или чии сметки не излязоха

ОБЩЕСТВОКоронавирусът по български или чии сметки не излязоха

Още преди коронавирусът да стигне до България беше ясно, че за здравната ни система предстоят тежки времена. И започна лудо пресмятане: с колко легла разполагаме, колко от тях са инфекциозни, колко респиратора ще трябва да купи държавата и колко бизнесът и хората ще се наложи да дарят, кои болници ще са на първа линия, кои ще вземат обидните бонуси от 1000 лева, по колко теста да правим, кога ще е пикът и какво означава той в цифри и най-после – колко чувала за трупове да поръчаме. Но далеч преди да разберем чии сметки ще излязат, някои пробойни в родното здравеопазване си бяха пред скоба и само се отвориха още повече – организационен хаос, огромни дисбаланси, недостиг на кадри и т.н.

Но след 100 дни епидемия най-много пострадаха оборотите на болниците. Оказа се, че системата е прекалено зависима от превъртането на възможно най-голям брой пациенти за единица време. Просто така функционира – от здравните ни вноски се издържат лечебни заведения и се плащат заплатите на лекарите и сестрите, а за модерни операции, консумативи, самостоятелна тоалетна и продължителни или палиативни грижи доплащаме от джоба си.

Дали системата издържа? Да, и още как – не само нямаше дилема кой да бъде лекуван и кой не, ами половината (1300) от установените заразени бяха добре дошли в болниците. И не, това не беше натоварване в смисъла на Италия например, защото през родните болници месечно преминават над 183 000 души или 2,2 млн. годишно. Поне толкова са отчетените хоспитализации към касата. И щом 365 лечебни заведения могат да лекуват 183 000 пациенти на месец и да извършват по 70 операции на час (по данни на НЦОЗА), то 2500 инфектирани с коронавирус могат да „счупят“ само онези болници (като тази във Видин), които си бяха „счупени“ и преди онова нещо да удари с яростна сила.

Проблемът с Ковид-болните не беше, че са много, а че се позалежаха в отделенията. А така оборот не се навърта, особено при цена на пътеката от 680 лева. При средна продължителност на пролежаване от 5 дни, заразените с коронавирус заемаха леглата за две, три и дори четири и повече седмици. А всички други отделения бяха затворени, дори спешността намаля наполовина, а страхът на хората ги накара да не си и помислят за прегледи и операции. Което пак удари оборота. И така през април голяма част от лечебните заведения успяха да заработят по-малко от половината от определените им обичайни бюджети. Имаше и изключения, които плачат за надлежни проверки, тъй като не е ясно как точно общински болници и такива по рехабилитация, които бяха затворени със заповед на здравния министър, не се посвениха да отчетат надлимтна дейност. Само можем да спекулираме колко в действителност се надписват отчетите в „мирно“ време.

Дотук нищо за самите пациенти и техните здравни потребности. Те не са важни за системата. Вероятно и затова така прехваленият лесен достъп до специалисти у нас, който наистина е лесен (стига да не сте жител на село в Ломско, Шуменско, Хасковско или на община Девин), не носи кой знае какви здравни ползи, ако съдим по показателите за заболеваемост, смъртност, предотвратима смъртност и средна продължителност на живота, които отреждат на страната ни последните места в Европа.

И като стана дума за смъртност – починалите у нас от началото на годината до средата на май са по-малко през всеки един от месеците в сравнение със същия период на миналата година. Според предварителните данни на НСИ разликата е чуствителна – 6 %. През 2019 г. са починали 46 576, а през 2020 – 43 607 за периода януари – май, като спадът е рекорден и в сраевнение с последните 5 години. Дори в седмиците с пик на заразени и починали от коронавируса и в тези докато болниците практически не лекуваха друго, освен Ковид-19, намалението е между 3% и 4%. Излиза, че затрудненият достъп до болница по време на пандемия не само не е бил животозастрашаващ, ами се оказва животоспасяващ. Или грубо казано: по-малко оборот – по-ниска смъртност. Което още веднъж показва колко „добре“ и в полза на кого функционира иначе достъпната ни и прераздута болнична система.

Материалът Коронавирусът по български или чии сметки не излязоха е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...