Колко дълго могат да се употребяват медикаменти защитаващи лигавицата на стомаха?

ЗДРАВИКолко дълго могат да се употребяват медикаменти защитаващи лигавицата на стомаха?

Здравейте последователи,

Преди няколко дни получих много интерес въпрос на електронната поща на „Съветите на фармацевта“ – При продължителен прием на противовъзпалителни средства се налага и включването на медикаменти защитаващи лигавицата на стомаха. Колко дълго могат да се употребяват тези медикаменти?“

Реших отговорът на този въпрос да е в кратка статия, поради важността на темата.

КОИ СА МЕДИКАМЕНТИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА?

Това са лекарствени продукти от две групи – H2 – блокери (ранитидин, фамотидин, и др.) и инхибитори на протонната помпа (омепразол, езомепразол, ланзопразол, пантопразол и др.). Накратко показанията на тези продукти са следните:

 •  лечение и превенция на язва на стомаха и дванадесетопръстника, включително причинена от нестероидни противовъзпалителни (антиревматични) средства;
 • язва на дванадесетопръстника, причинена от инфекция с Helicobacter pylori;
 • постоперативна язва;
 • лечение на повишена стомашна секреция на солна киселина, свързана с пептични язви и клетъчни тумори на панкреаса – синдром на Цьолингер – Елисон;
 • лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест и симптоматично повлияване на гастро-езофагеалния рефлукс – състояние, при което киселината от стомаха навлиза в хранопровода и причинява болка, възпаление и парене зад гръдната кост;
 • лечение на диспепсии – нарушение в храносмилането, характеризиращи се с болка и повишено образуване на стомашни киселини;

Курсовете на лечение при различните състояния са подробно разгледани в листовките на продуктите и се назначават и  осъществяват под надзора на лекар.  

Днес ще разгледаме продължителността на приема на тези продукти като превенция на язва на стомаха и дванадесетопръстника при прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

Първо ще поясня, защо се налага да се приемат такива продукти при по-продължителен прием на противовъзпалителни средства или

ЗАЩО НЕСТЕРОИДНИТЕ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА (НСПВС) УВРЕЖДАТ ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА?

Терапевтичните ефекти на НСПВС се осъществяват чрез блокиране на простагландиновата синтеза. Простагландините се образуват от преобразуването на арахидонова киселина посредством циклооксигеназни (COX) изоензими вследствие на настъпило клетъчното увреждане.
Има две различни изоформи на COX. COX-1 присъства в повечето клетки, включващи ендотелиални клетки, като стомашно-чревен епител, тромбоцити и други. Характерното за COX-1 e, че тя  функционира непрекъснато. Обратно, COX-2 присъства само в няколко тъкани и се отключва от възпаление. НСПВС упражняват своите терапевтични противовъзпалителни и обезболяващи ефекти чрез инхибиране на СОХ-2. Но много голяма част от тях блокират и COX -1. Блокирайки COX-1, намиращ се в стомашно- чревния епител,  се блокира и синтезата на простагландините отговорни за протективното действие върху стомашната лигавица . Простагландините нормално стимулират секрецията на бикарбонат от слузните жлези, имат съдоразширяващо действие и подпомагат доброто кръвоснабдяване на стомашната лигавица.

По-голяма част от НСПВС са киселини и освен по описания по-горе начин, увреждат лигавицата на стомаха и директно при прием.

Стомашно-чревните симптоми са най-честите нежелани реакции на НСПВС, като при ненавременно взети мерки може да се стигне дори и до смърт.

С напредването на фармацевтичната наука се създадоха нестероидни противовъзпалителни с блокиращо действие основно върху COX-2, което до голяма степен  намалява риска от увреждане на стомашната лигавица, но не решава проблема напълно.

Ето защо, при рискови пациенти и при по-продължителен прием на НСПВС се налага да се добавя към лечението и протектори на лигавицата на стомаха.

КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА СЕ ПРИЕМАТ ПРОТЕКТОРИТЕ НА СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА ПРИ ПРИЕМ НА НСПВС?

Производителите на Н2 – блокери и инхибитори на протонната помпа казват, че се взимат толкова дълго, колкото продължава лечението с НСПВС. Обикновено курса на лечение с НСПВС е от 7 до 15 дни. Но някой заболявания налагат прием на противовъзпалителни много по-дълго.

Какво показват данните за дългосрочна употреба на Н2 – блокери и инхибитори на протонната помпа?

Теоритично, потенциалните последици от продължително потискане отделянето на киселина, може да доведе до злокачествени заболявания на стомаха. В клинични проучвания са налице данни за безопасност при 10 годишно непрекъснато лечение  с ранитидин и циметидин. Данните за фамотидин са ограничени. Развитие на злокачествено заболяване не е наблюдавано при пациентите употребявали ниски или обичайни дози  от продуктите.

В друго проучване омепразол е прилаган до 6 години при 859 пациенти. Нежеланите реакции, докладвани по време на дългосрочно лечение, са сходни с тези получени при краткосрочно лечение с омепразол ,ранитидин и циметидин.  Проучването прави заключението, че омепразолът се оказва добре поносим както при краткосрочно, така и при дългосрочно лечение.

В заключение ще дам няколко съвета, как можете намалите дразненето на стомаха при прием на НСПВС:

 1. Приемайте противовъзпалителното средство с храна и с 100 – 150 мл вода.
 2. Тютюнопушенето и алкохола  допълнително могат да  увеличават риска от увреждане лигавицата на стомаха.
 3. Намалете приема на кафе, без значение дали е кофеиново или безкофеиново.
 4. Опитайте се да приемате обезболяващи само в краен случай.
 5. Приема на някои хранителни добавки може да окаже благоприятен ефект върху възпалението и да намали приема на НСПВС. Например маслото от вечерна иглика съдържа дълговерижни мастни киселини, които в проучвания показват противовъзпалителен ефект. В Европа все по-голяма скорост набират хранителни добавки съдържащи CBD – канабидиол. Дори едно проучване заключва ,че „Канабиноидите са новите противовъзпалителни средства“ .

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

Източници на информация:

 1. Кратки характеристики на „Ранитидин Унифарм“ и „Омепразид“
 2. „Вътрешни болести – обяснителни записки или един практичен подход към тяхната диагностика и лечение“- автор Иван Иванов 2005г.
 3. Safety issues relating to long-term treatment with histamine H2-receptor antagonists – Rush Presbyterian St Luke’s Medical Center, Chicago 60612;
 4. Safety Experience from Long-Term Treatment with Omeprazole, Joelson S. Joelson I.-B. Lundborg P. Walan A. Wallander M.-A.;
 5. Long-chain fatty alcohols from evening primrose oil inhibit the inflammatory response in murine peritoneal macrophages, Montserrat-de la Paz S, García-Giménez MD, Ángel-Martín M, Pérez-Camino MC, Fernández Arche A. ;
 6. Cannabinoids as novel anti-inflammatory drugs, Prakash Nagarkatti,Rupal Pandey, Sadiye Amcaoglu Rieder, Venkatesh L Hegde, and Mitzi Nagarkatti;

The post Колко дълго могат да се употребяват медикаменти защитаващи лигавицата на стомаха? appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...