Климатик или нова дограма?

Въпросът е аналогичен на избора между отоплителен уред или нова дограма.

Естествено, че ако искаме да отоплим /охладим/ едно помещение трябва да имаме съответния уред, като едно от най-важните неща е да намалим до минимум коефициента на топлопреминаването /КТ/ през преградите, които затварят помещението, като стени, под, таван и дограми. По принцип при старите дървени дограми, тъй като не са добре уплътнени, КТ е много голям, т.е. загубите са големи.

В последните години, климатиците все по-често се използват както за охлаждане през лятото, така и за отопление през зимата. Главната особеност при използването на климатици за отопление е, че тяхната мощност намалява прогресивно с увеличаването на температурната разлика между външния и вътрешния въздух, факт, който отсъства при всеки друг начин за отопление. Намалението на топлинната мощност с увеличаването на температурната разлика е негативен фактор, тъй като в същото време правопропорционално расте топлинната мощност необходима да се задържи желаната вътрешната температура- най-често 20 – 22°C.

При отопление с климатик се образува много по-малко конденз. Причината за това е, че някои модели климатици дори имат функция изсушаване на въздуха, което предотвратява или намалява образуването на конденз по дограмата.

Нискоемисионните стъкла /к-стъкло/ са много хубаво нещо за през зимата, защото задържат инфрачервените лъчи вътре, но могат да затруднят охлаждането с климатици, когато са поставени на южни прозорци. През лятото е много по-добре инфрачервените лъчи свободно да преминават през дограмата.

Можем да стигнем до заключението, че варианта за закупуването на климатик, който да ви служи ефективно е добър, както стените на помещението да са с топлоизолация, така и дограмата да е с малък КТ.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search