Кисело зеле

ЗДРАВИКисело зеле

кисело зеле

 

В сезона на киселото зеле, публикуваме част от статия на proizvedenovbulgaria.org, която перфектно представя факти за киселото зеле. Освен идеалното мезе за зимните вечери, вкусната салата или класическите за българската кухня: пиле със зеле, свинско със зеле, сърми… киселото зеле е изключително полезно за нашето здраве. Прочетете сами.

Кисело зеле

Ферментиралото кисело зеле и други видове туршии са изключително богати на пробиотици, а също така помагат за намаляване на алергични симптоми.
Киселото зеле е богато на витамини А, В, С и К, и минерални вещества. Съдържащият се витамин С достига до 0,1%, което е с два пъти повече от лимоните. То съдържа още провитамин D, който почти липсва в другите плодове и зеленчуци. В процентно отношение съставът му включва белтъчини – 0,9%, мазнини – 0,32%, въглехидрати – 2,28%. Киселото зеле съдържа Lactobacilli plantarum бактерии
То е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. Те са доминираща разновидност на здравословни бактерии, които влияят върху храносмилателната система по няколко начина – стимулират работата на имунната система като увеличават антителата, които се борят с инфекциите, потискат патогенните микроорганизми, премахват радикалите, които са една от причините за мутация на клетките. Млечнокиселите бактерии имат противомикробно действие и прочистват от отрови чревната система.
Киселото зеле и неговият сок се употребяват в народната медицина за лечение на запек и за изгаряне на мазнините. Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета. Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип, при различни стомашно-чревни проблеми като диария, запек и язви.
Използва се за лечение на дихателни заболявания, на анемия и като основно средство срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболието, но и неутрализира действието на алкохола. Киселото зеле е много ефективна храна за превенция на рак на гърдата.
Киселото зеле е източник на съединения, които са наречени изотиоциант и сулфорафан. Те се използват в борбата с раковите заболявания. Според скорошно проучване, което е проведено в американски център е установено, че киселото зеле е много ефективна храна за превенция и лечение на рака на гърдата. Съдържащият се витамин Н е важен фактор за растежа на съдържащите се в чревния тракт полезни микроорганизми, както за синтеза на витамини от организма, което е ключов момент, ако организмът е бил подложен на лечение с антибиотици.
Кои хора не трябва да прекаляват с киселото зеле
Хората, които страдат от бъбречно-каменна болест или хипертония не трябва да консумират кисело зеле в големи количества заради солеността му. Съдържащият се в храната биогенен амин тирамин може да причини неблагоприятни реакции при чувствителни хора и затова трябва да се внимава с консумацията. Освен в бидони, което отнема доста време, можете да си изготвите кисело зеле в буркан. Зелето трябва да се накълца и да се посоли, като с тази техника можете да изготвите по-малко количество, но пък храната може да се консумира след 3 дни.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...