Кисело зеле

кисело зеле

 

В сезона на киселото зеле, публикуваме част от статия на proizvedenovbulgaria.org, която перфектно представя факти за киселото зеле. Освен идеалното мезе за зимните вечери, вкусната салата или класическите за българската кухня: пиле със зеле, свинско със зеле, сърми… киселото зеле е изключително полезно за нашето здраве. Прочетете сами.

Кисело зеле

Ферментиралото кисело зеле и други видове туршии са изключително богати на пробиотици, а също така помагат за намаляване на алергични симптоми.
Киселото зеле е богато на витамини А, В, С и К, и минерални вещества. Съдържащият се витамин С достига до 0,1%, което е с два пъти повече от лимоните. То съдържа още провитамин D, който почти липсва в другите плодове и зеленчуци. В процентно отношение съставът му включва белтъчини – 0,9%, мазнини – 0,32%, въглехидрати – 2,28%. Киселото зеле съдържа Lactobacilli plantarum бактерии
То е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. Те са доминираща разновидност на здравословни бактерии, които влияят върху храносмилателната система по няколко начина – стимулират работата на имунната система като увеличават антителата, които се борят с инфекциите, потискат патогенните микроорганизми, премахват радикалите, които са една от причините за мутация на клетките. Млечнокиселите бактерии имат противомикробно действие и прочистват от отрови чревната система.
Киселото зеле и неговият сок се употребяват в народната медицина за лечение на запек и за изгаряне на мазнините. Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета. Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип, при различни стомашно-чревни проблеми като диария, запек и язви.
Използва се за лечение на дихателни заболявания, на анемия и като основно средство срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболието, но и неутрализира действието на алкохола. Киселото зеле е много ефективна храна за превенция на рак на гърдата.
Киселото зеле е източник на съединения, които са наречени изотиоциант и сулфорафан. Те се използват в борбата с раковите заболявания. Според скорошно проучване, което е проведено в американски център е установено, че киселото зеле е много ефективна храна за превенция и лечение на рака на гърдата. Съдържащият се витамин Н е важен фактор за растежа на съдържащите се в чревния тракт полезни микроорганизми, както за синтеза на витамини от организма, което е ключов момент, ако организмът е бил подложен на лечение с антибиотици.
Кои хора не трябва да прекаляват с киселото зеле
Хората, които страдат от бъбречно-каменна болест или хипертония не трябва да консумират кисело зеле в големи количества заради солеността му. Съдържащият се в храната биогенен амин тирамин може да причини неблагоприятни реакции при чувствителни хора и затова трябва да се внимава с консумацията. Освен в бидони, което отнема доста време, можете да си изготвите кисело зеле в буркан. Зелето трябва да се накълца и да се посоли, като с тази техника можете да изготвите по-малко количество, но пък храната може да се консумира след 3 дни.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search