Касата спряла 3,1 млн. лева на болниците заради 6399 нарушения

ОБЩЕСТВОКасата спряла 3,1 млн. лева на болниците заради 6399 нарушения

Повече нарушения при по-малък брой проверени клинични пътеки през 2019 г. е хванала здравната каса в отчетите на болниците. Това съобщава зам-министърът и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, става ясно от стенограмата на заседание на надзорноците, на което е представен отчетът на фонда за миналата година.

Касата е платила за 2 141 300 хоспитализации по клинични пътеки през 2019-а, което е ръст спрямо 2018 г. с 2.2%. Болниците са получили пари и по 240 000 клинични процедури или с 3,6% повече спрямо 2018 г., и 1 251 000 амбулаторни процедури или с 3,3% повече от меналата година. Общо лечебните заведия са получили 2.07 млрд.лв.

От проверените от контролните органи на касата 310 509 истории на заболяването, при 6 399 са констатирани нарушения. Проверените пътеки за 2019 г. са 27 222. „Отчита се по-висок процент констатирани нарушения при по-малък брой проверени клинични пътеки, което показва по-добра ефективност и резултат от предварителния анализ на рискови лечебни заведения“, смятат от НЗОК. Сумите, установени за незаплащане на предварителен контрол в болничната помощ са в размер на 3, 1 млн. лв. Най-често касата отказва да плати лечение при предварителен контрол заради отчитане на случаи на хора с прекъснати здравни права, случаи на хоспитализация, без да е спазен минималният болничен престой, дублирани пътеки в рамките на 30 дни от дехоспитализацията, минималният брой диагностични/терапевтични процедури не е спазен, едновременни хоспитализации на един човек в различни лечебни заведения или неоткрити пациенти в клиниките.

„При съпоставка на констатациите от извършените през 2019 г. проверки с тези за същия период от 2018 г., се забелязва тенденция към повторяемост на основните нарушения“, подчертава Начева. По думите й за периода януари – декември 2019 г. в НЗОК са постъпили 325 писма, сигнали и жалби, касаещи болничната помощ. Извършени са 74 проверки от длъжностни лица на НЗОК и 216 от контролните органи на РЗОК.

264 пък са жалбите и сигналите за нередности в извънболичната и денталната помощ. Те са подавани заради нарушаване правото на пациента за свободен избор на лекар; морално-етични проблеми; отказ за издаване на направление; неосигурен достъп до джипи или лекар специалист; отчитане на медицинска/дентална дейност, която не е извършена; заплащане или доплащане на дейност, която напълно или частично е платена от НЗОК; неоказана в полза на здравноосигуреното лице медицинска/дентална помощ по вид, обхват обем и качество; неправомерно вземане на суми за издаване на медицински документи; отказ да бъде издаден болничен лист при здравословни проблеми; неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска/дентална помощ; съмнения за източване на касата, става ясно още от стенограмата.

„Дейностите, установени за незаплащане на предварителен контрол в извънболничната помощ от всички РЗОК за 2019 г. са в размер на 3 856 944.30 лв., което е 0.53% от общия размер на изплатените средства в извънболничната помощ“, уточнява Начева. По думите й при 98% от проверките за предписване на лекарствени продукти са открити нарушения, като наложените  санкции са за 165 915 лв. Най-често срещаните нарушения по предписване на лекарства са: неспазване на посочените ограничения в предписването при различни индикации на Приложение № 1 на Позитивния лекарствен списък; дублиране на предписанията в рамките на срока, за който са предписани лекарствените продукти за едно МКБ; изписване на повече от 3 броя лекарства за едно заболяване; предписване на количества над регламентираните в лекарствения списък; неспазване критериите и програмите за лечение на хронично болни.

 

Материалът Касата спряла 3,1 млн. лева на болниците заради 6399 нарушения е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...