Здраве в буркани

Вишни

Рецепти за вишнево желе и капачки за буркани за доброто му съхраняване

Вишните, тези тъмночервени горчиво-кисели плодове са рядко предпочитани за консумация в сурово състояние, но за сметка на това са любими на голяма част от хората в различни консерви, мармалад, сиропи, но най-вече като желе. Имат доказан антиоксидантен ефект, а вкуса и аромата им са ненадминати. Домашно приготвеното желе от вишни е един страхотен десерт, затова тук ще намерите няколко метода за приготвянето му. За по-сигурен успех се снабдете с добри капачки за буркани и добре узрели плодове.

Желе от вишни

Необходими продукти:

·Вишни – 2 килограма
·Лимонов сок – Ѕ чаша
·Сух пектин – 1 пакетче
·Захар – 6 чаши
·Вода – 1 чаша
Начин на приготвяне:

Измийте добре вишните под течаща вода. Сложете ги в тенджера и ги залейте с вода, докато ги покрие. Поставете ги върху котлона и оставете да заври водата, след което намалете огъня, сложете капак на тенджерата и оставете да къкри за около 15 минути, като проверявате дали вишните са започнали да омекват. След това извадете плодовете, а към сока добавете лимоновия сок, захарта и пектина, и оставите да ври още за 2 минути, като през цялото време разбърквате интензивно. Изключете котлона и премахнете образуваната пяна. Прехвърлете полученото желе в предварително приготвените буркани, като оставате около 1,5 сантиметра, а не ги пълните догоре. Поставете капачки за буркани и ги запечатайте плътно.

Желе от вишни с прахообразен пектин

Продукти:

·Сок от вишни – 3 Ѕ чаши
·Прахообразен пектин – 1 пакет
·Захар – 4 чаши
Начин на приготвяне:

В голяма тенджера комбинирайте сока от вишните и пектина, загрейте на силна температура до достигане на точката на кипене. Започнете да добавяте захарта, като разбърквате непрекъснато. След това продължете да бъркате 1-2 минути. Свалете тенджерата от огъня и махнете пяната. Оставете да се охлади леко и изсипете желето в предварително стерилизирани малки бурканчета. Уверете се, че сте оставили около половин сантиметър под горния им край. Поставете подходящите капачки за буркани и ги стерилизирайте във вряща вода за около 5 минути. След като извадите бурканчетата ги оставете на хладно място.

Вишнево желе с лимонов сок

Съставки:

·Вишнев сок – 5 чаши
·Прясно изцеден лимонов сок – Ѕ чаша
·Захар – 8 чаши
·Модифициран цитрусов пектин – 1 пакет
Начин на приготвяне:

Вземете тенджера и комбинирайте в нея лимоновия сок, сока от вишните и пектина. Оставете да заври и при достигане точката на кипене започнете да разбърквате за 3-4 минути. Добавете захарта и продължете да бъркате. Оставете на по-лек огън за около 6-8 минути, като сместа трябва да се сгъсти. Премахнете пяната и изсипете полученото желе в буркани, които предварително сте стерилизирали, като оставите празно пространство около половин сантиметър. Затегнете добре поставените капачки за буркани и поставете в гореща вода за 5 минути. След изваждането оставете да изстинат бурканите и ги съхранявайте на тъмно и хладно място.

Тайната на приготвянето на желе от вишни като професионалист е смесването на пектина и плодовия сок преди добавянето на захар. В противен случай желирането няма да се получи добре. Домашно приготвеното желе от вишни може да се запази през цялата година.

За избор на подходящи капачки за буркани вижте тук –

www.Alians-DN.bg/продукти

Start typing and press Enter to search