Какво е квилинг

ХОБИКакво е квилинг
квилинг
снимка: http://dou14.ucoz.ru

Какво е квилинг?

Тази статия е посветена на квилинга. Думата квилинг произлиза от английски, където „quill” означава „перо на птица”. Навярно се питате, защо квилинг? Това не е ли оригами? Но всъщност не е. Родината на техниката оригами е Япония, а родината на квилинга е Европа.
Това изкуство възниква в Европа в края на XIV началото на XV век. В този отрязък от време монасите са създавали много необичайни и интересни медальони, като навивали позлатените краищата на пера на птици. Но за жалост хартията не е вечна и затова до нас е достигнало доста скромно количество материали от онези времена. Но за наше щастие тази техника и самото изкуство са се съхранили и даже в наши дни са вече много разпространени.

Квилингът е станал много популярен в Европа, но поради необходимостта да се използва цветна и висококачествена хартия, не голяма част от населението имала възможност да го практикува, предимно богатите слоеве на обществото използвали тази техника. Квилингът е много популярен в страни като Германия, Англия, Франция, Русия, но известността му нараства, когато изкуството достига Изтока.
През XV век квилингът е смятан за изкуство, но през XIX век за жалост той остава в сянка. В края на XX и началото на XXI век това хартиено изкуство отнова набира почитатели и се превръща в истинско изкуство. С помоща на техниката квилин може да се направи почти всичко – букет цветя, портрет, кошничка за бонбони, 3D фигурки, кутийки и много други.
Също така е необходимо да се отбележи, че Европейската квилингова школа се отличава от Корейската школа. Например корейския квилинг има много малко детали, които напомнят мозайка, а европейския майстори създават изтински произведения на изкуството с висока стойност. Квилингът може да украсявя предмети от бита(от мебелите до обиците) и много често се използва за декорация. Понякога го съчетават с други техники, например с бродиране или с рисуване.
Когато чуем думата хартия ние не си я представяме крехка и мимолетна, но квилингът е начин да я направим такава. С негова помощ можем да покажем своето мойсторство, но разбирасе да е и начин, с който можем да проверим колко са ни здрави нервите.
Какво представлява квилингът?

Цялата философия се състои в това, че хартиени ленти се навиват в спирала, след това им се придава желаната форма и се нареждат в композиция.
• Ако искаме композицията ни да се нежна и красива е необходимо лентите да са тесни (3мм).
• В зависимост от техниката могат да бъдат и по-широки(до 10мм).
Дължината на лентите трябва да е 30см, което позволява сами да правим лентите за квилинг от обикновенна хартия формат А4
• Необходима ни е специална „игла” за навиване, но ако не разполагаме с такава ще ни свърши работа шило или обикновенна клечка за зъби( в статията ще видите как лесно можете да си направите сами игла за „квилинг”).
• Ако сте решили да правите картичка или одобна композиция ще ви е необходим картон/ катастрон за основа.
• С помоща на лепило се залепят краещата на лентите и елементите се съединяват помежду си и на основата.
• За по-голяма прецизност можем да използваме линия за измерване, с помоща на която е по-лесно да се правят еднакви окръжности.

Източник: http://blog.vladec.net

- реклама -spot_img

Оферти за хотели във Варна

Хотелското настаняване никога не е било по-лесно след като можете да избирате измежду изключително...

Почивка на море 2017 Южно Черноморие

Южното Черноморие ще ви впечатли и накара да искате да се завръщате отново и...

Празничен уют с 100% вълнени торбички

Лимитирана серия за празнична украса на дома, офиса, заведението или супер подарък за приятели...

Донесохте ли си миди от морето?

Събрахте си и си донесохте миди от морето? И сега се чудите какво да...