Какво е квилинг

квилинг

снимка: http://dou14.ucoz.ru

Какво е квилинг?

Тази статия е посветена на квилинга. Думата квилинг произлиза от английски, където „quill” означава „перо на птица”. Навярно се питате, защо квилинг? Това не е ли оригами? Но всъщност не е. Родината на техниката оригами е Япония, а родината на квилинга е Европа.
Това изкуство възниква в Европа в края на XIV началото на XV век. В този отрязък от време монасите са създавали много необичайни и интересни медальони, като навивали позлатените краищата на пера на птици. Но за жалост хартията не е вечна и затова до нас е достигнало доста скромно количество материали от онези времена. Но за наше щастие тази техника и самото изкуство са се съхранили и даже в наши дни са вече много разпространени.

Квилингът е станал много популярен в Европа, но поради необходимостта да се използва цветна и висококачествена хартия, не голяма част от населението имала възможност да го практикува, предимно богатите слоеве на обществото използвали тази техника. Квилингът е много популярен в страни като Германия, Англия, Франция, Русия, но известността му нараства, когато изкуството достига Изтока.
През XV век квилингът е смятан за изкуство, но през XIX век за жалост той остава в сянка. В края на XX и началото на XXI век това хартиено изкуство отнова набира почитатели и се превръща в истинско изкуство. С помоща на техниката квилин може да се направи почти всичко – букет цветя, портрет, кошничка за бонбони, 3D фигурки, кутийки и много други.
Също така е необходимо да се отбележи, че Европейската квилингова школа се отличава от Корейската школа. Например корейския квилинг има много малко детали, които напомнят мозайка, а европейския майстори създават изтински произведения на изкуството с висока стойност. Квилингът може да украсявя предмети от бита(от мебелите до обиците) и много често се използва за декорация. Понякога го съчетават с други техники, например с бродиране или с рисуване.
Когато чуем думата хартия ние не си я представяме крехка и мимолетна, но квилингът е начин да я направим такава. С негова помощ можем да покажем своето мойсторство, но разбирасе да е и начин, с който можем да проверим колко са ни здрави нервите.
Какво представлява квилингът?

Цялата философия се състои в това, че хартиени ленти се навиват в спирала, след това им се придава желаната форма и се нареждат в композиция.
• Ако искаме композицията ни да се нежна и красива е необходимо лентите да са тесни (3мм).
• В зависимост от техниката могат да бъдат и по-широки(до 10мм).
Дължината на лентите трябва да е 30см, което позволява сами да правим лентите за квилинг от обикновенна хартия формат А4
• Необходима ни е специална „игла” за навиване, но ако не разполагаме с такава ще ни свърши работа шило или обикновенна клечка за зъби( в статията ще видите как лесно можете да си направите сами игла за „квилинг”).
• Ако сте решили да правите картичка или одобна композиция ще ви е необходим картон/ катастрон за основа.
• С помоща на лепило се залепят краещата на лентите и елементите се съединяват помежду си и на основата.
• За по-голяма прецизност можем да използваме линия за измерване, с помоща на която е по-лесно да се правят еднакви окръжности.

Източник: http://blog.vladec.net

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search