-5 C
София
6 февруари 2023
HomeГРАДИНАКак се прави тор от коприва

Как се прави тор от коприва

Date:

Тор от Коприва (Urtica dioica) 

24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да е цъфнала, но да не е образувала семена) се залива с 10 л вода за 24 часа. След това се прецежда и се пръска 3 пъти през няколко часа, когато растенията са нападнати от червеи и гъсеници. Важи за овошки, храсти, зеленчуци.
Течен листен тор:  – използва се при затормозен растеж (става виден при поява на въшки).
Съотношение 1:10 (например 1 кг листа от коприва на 10 литра вода). Течността се оставя докато листата на копривата изгният. Периодът зависи от външната температура (м/у 2-4 дена и 2-3 седмици). Прецежда се, оставя се за още няколко дена като се разбърква всеки ден и след това се прибира на тъмно и хладно място. Разрежда се 1:9 с вода и се пръскат листата и земята . Използва се срещу въшки и гъбички.
Прегорял тор от коприва: коси се коприва и се полага при редуване с пръст – ред коприва, ред пръст и т.н. Покрива се със слама. Оставя се да прегори от пролетта до есента. Особено благоприятно действа на рози и ягоди. По същия начин за ягодите може да се приготви и прегорял тор от борови иглички, тъй като първите се нуждаят от по-ниско рН на почвата.

Полски хвощ (Equisetum arvense) 
Отвара: Взимат се 10 г дрога на 10 л вода. Вари се 20 минути. След като изстине се поливат растенията и главно почвата вечерно време. На следващата сутрин се пръска с течен тор от коприва.
Отварата от полски хвощ може да се използва и за обеззаразяване на семена.

По същия начин (10 г дрога на 10 л вода) може да се приготвят отвари от глухарче, бял равнец, лайка за пръскане на лози. След приготвяне отварата може после да се разреди 1:10 и да се раздвижи/разбърка (динамизира) 10 мин.

Полски хвощ против гъбички по растенията

Може да се свари чай от полски хвощ и почвата да се напръска там, където са пострадалите растения, така гъбичката ще бъде свалена от растението, където се намира на неподходящо ниво, обратно в почвата, където всъщност принадлежи.
За оздравяване на растението може да се допринесе, като се напръскат листата с чай от коприва. Това поощрява асимилацията, стимулира правилното протичане на соковете и гъбичките изчезват.“

Помага и при къдравката при прасковите.

Отвари от глухарче, бял равнец, лайка

По същия начин (10 г дрога на 10 л вода) може да се приготвят отвари от глухарче, бял равнец, лайка за пръскане на лози. След приготвяне отварата може после да се разреди 1:10 и да се раздвижи/разбърка (динамизира) 10 мин.

 

А против акари по растенията помогат и чайове от чесън, лук (люспите), вратига, бял равнец и лайка.

 

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg