Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica) 

24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да е цъфнала, но да не е образувала семена) се залива с 10 л вода за 24 часа. След това се прецежда и се пръска 3 пъти през няколко часа, когато растенията са нападнати от червеи и гъсеници. Важи за овошки, храсти, зеленчуци.
Течен листен тор:  – използва се при затормозен растеж (става виден при поява на въшки).
Съотношение 1:10 (например 1 кг листа от коприва на 10 литра вода). Течността се оставя докато листата на копривата изгният. Периодът зависи от външната температура (м/у 2-4 дена и 2-3 седмици). Прецежда се, оставя се за още няколко дена като се разбърква всеки ден и след това се прибира на тъмно и хладно място. Разрежда се 1:9 с вода и се пръскат листата и земята . Използва се срещу въшки и гъбички.
Прегорял тор от коприва: коси се коприва и се полага при редуване с пръст – ред коприва, ред пръст и т.н. Покрива се със слама. Оставя се да прегори от пролетта до есента. Особено благоприятно действа на рози и ягоди. По същия начин за ягодите може да се приготви и прегорял тор от борови иглички, тъй като първите се нуждаят от по-ниско рН на почвата.

Полски хвощ (Equisetum arvense) 
Отвара: Взимат се 10 г дрога на 10 л вода. Вари се 20 минути. След като изстине се поливат растенията и главно почвата вечерно време. На следващата сутрин се пръска с течен тор от коприва.
Отварата от полски хвощ може да се използва и за обеззаразяване на семена.

По същия начин (10 г дрога на 10 л вода) може да се приготвят отвари от глухарче, бял равнец, лайка за пръскане на лози. След приготвяне отварата може после да се разреди 1:10 и да се раздвижи/разбърка (динамизира) 10 мин.

Полски хвощ против гъбички по растенията

Може да се свари чай от полски хвощ и почвата да се напръска там, където са пострадалите растения, така гъбичката ще бъде свалена от растението, където се намира на неподходящо ниво, обратно в почвата, където всъщност принадлежи.
За оздравяване на растението може да се допринесе, като се напръскат листата с чай от коприва. Това поощрява асимилацията, стимулира правилното протичане на соковете и гъбичките изчезват.”

Помага и при къдравката при прасковите.

Отвари от глухарче, бял равнец, лайка

По същия начин (10 г дрога на 10 л вода) може да се приготвят отвари от глухарче, бял равнец, лайка за пръскане на лози. След приготвяне отварата може после да се разреди 1:10 и да се раздвижи/разбърка (динамизира) 10 мин.

 

А против акари по растенията помогат и чайове от чесън, лук (люспите), вратига, бял равнец и лайка.

 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search