Как се прави кисело зеле в малки количества

- реклама -spot_img

Как се прави кисело зеле?

Полезното и вкусно кисело зеле може да бъде приготвено и в малки количества, ако нямате условия или сте малко домакинство. Не е нужно да разполагате с голямо мазе, голям бидон или каца.  Ако желаете да си направите сами кисело зеле то това става много лесно, бързо и качествено.

Предлагаме ви една рецепта за кисело зеле, която е подходяща за всички, които не искат да купуват готово от магазини и пазари. Често това нежелание не то не защото не го обичате, а поради съмнения за хигиеничност при приготвяне и съхранение, съмнения за използване на химии и вредни консерванти или просто искате да ви е под ръка.

Как се прави кисело зеле в тенджера или малък съд?

Купувате две, три или пет зелки според съдовете, с които разполагате – големи тенджери или големи пластмасови кутии за съхранение. Отстранявате най-горните листа на зелките. Почистените от зелените листа зелки се измиват, разрязвате ги на две, махате доколкото е възможно кочана, но и да не го махнете няма проблем.

Нареждате зелките възможно най-плътно с тенджерата или друг съд, като поставяте между тях няколко обелени и срязани на две глави лук, а ако желаете. Добавяте и обелени и разрязани на четири ябъка и/или дюля. За да постигнете и розовият цвят на зелевия сок добавяте обелена и разрязане глава червено цвекло.

След като сте подредири зелките и добавили желаните от вас плодове и зеленчуци, заливате със саламура. Тя  се приготвя по следният начин: на литър вода добавяте пълна с куп лъжица морска сол (това е около 30-40 гр).

Заливате зелето докато се покрие добре със саламурата. И затваряте тенджерата. След ден – два зелето е поомекнало и за да не изплува го затискате с една чиния. По-тежка, порцеланова.

След още ден -два започвате да претакате/преливате водата. За целта не е нужен нито маркуч, нито канелка. Тъй като съдът, в който сте сложили зелето е малък, може просто да го надигнете и да прелеете сока в друга тенджера.  След което отново да  върнете саламурата при зелето. Целта на тази процедура е морската сол да се разтвори напълно.

Тази процедура повтаряте 15 дни.

Приготване на кисело зеле за зимата

Това е всичко. Важно е и да не се изкушавате да похапвате от зелето преди да да е станало готово, защото то още на 5 ден е толкова вкусно, че трудно ще му устоите.

При приготвянето на малко количество кисело зеле не е нужно да се спира ферментацията, тъй като е ясно, че то ще бъде изядено доста бързо, дори и да сте само един човек.  Но все пак е добре да не режете зелките на четири, за да има достатъчно големи листа за сърми и поне една от зелките да запазите за Коледните и новогодишни празници. А сокът от зелето е изключително полезен за всички, които имат проблеми със стомаха, хранослилането, гастрит, киселини…

Как се парви кисело зеле Как се парви кисело зеле Как се прави кисело зеле

Как се прави кисело зеле Как се прави кисело зеле Как се прави кисело зеле

 

 

 

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА