Депресията и как да я лекуваме с природни средства

ЗДРАВИДепресията и как да я лекуваме с природни средства

ДепресияЗнаете ли, че 1 на 7 души в света страдат от симптоми на депресия в даден момент от живота си? Статистиката показва, че депресията е една от основните заболявания на модерното общество, както в развитите, така и в по-бедните държави. В действителност около 150 милиона души страдат от депресия в световен мащаб.

Причините за появата на депресия са разнообразни и включват: стрес, нерешени емоционални проблеми от миналото, хормонален дисбаланс, хранителни алергии, алкохолизъм, хроничен недостиг на важни хранителни вещества, липса на слънчева светлина и други.

Световната здравна организация прогнозира, че депресията ще се превърне в най-разпространена болест по света до 2020 година. Но какво правим, за да предотвратим или преодолеем това ментално нарушение, променящо живота ни?

Най-популярната терапия – антидепресантните лекарства – идва с известен брой нежелани реакции. Но добрата новина е, че има естествени средства за борба с депресията, които понякога се оказват по-ефективни, тъй като се борят с първопричината за болестта.

На първо място, намерете здравословна диета, която ще осигури  жизненоважни витамини и минерали, поддържащи правилния хормонален баланс и мозъчна функция.

Изследвайте се за евентуален недостиг на витамин D, който може да се появи в следствие на хроничен недостиг на пряка слънчева светлина.

Също така, осигурете си редовен прием на така наречените „цветни храни“ – броколи, боровинки, малини, цитруси, моркови – те са естествени антиоксиданти.

Храни, богати на фолиева киселина, селен, желязо и витамин С, трябва да доминират в менюто ви. Такива са чушки, цитруси магданоз, спанак (и всички зеленолистни), зеле, репички, сурови ядки, морски дарове и риба.

Редно е да споменем и някои растения, които са доказано средство в борбата с депресията. Повече информация за четирите основни билки в помощ срещу заболяването може да намерите тук.

На последно място, но не по важност, е лавандуловото етерично масло, което доказано понижава нивата на стреса и подобрява нощния сън.

За да използвате лавандуловото масло като естествено средство за депресия, добавете 5-10 капки ваната; капнете 3 капки на калъфката си, или нанесете 5 капки в областта на гърдите и китките си на сутринта.

Надяваме се, че сме били полезни!

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...