Главният и единствен технолог на Jack Daniel’s посети ексклузивно България

Jack Daniel’sОмекотяването през въглени от сладък клен отличава легендарното уиски от стандартния бърбън

 

Джеф Арнет, седмият поред мастър дистилър на Jack Daniel’s в 147-годишната история на бранда след самия Джак Даниел, беше на ексклузивно посещение в България. На специална дегустация един от най-авторитетните алкохолни специалисти в света разкри пред VIP партньори кои са тънкостите в производствения процес на автентичното уиски, какви са вкусовите характеристики на трите бранда Jack Daniel’s Old No.7, Jack Daniel’s Single Barrel и Gentleman Jack и как вкусът на уискито трябва да бъде дегустиран и оценяван професионално.

 „С хубава вода може да се направи лошо уиски, но с лоша вода никога не може да се направи хубаво уиски“, споделя Джеф и разказва за кристално чистата вода, която извира от варовикова пещера, с която се прави всяка една капка Jack Daniel’s.

 Основните съставки на американското уиски са вода, царевица, малцов ечемик и ръж. Тяхното процентно съдържание и специално съотношението на ръжта, са тези, които отличават Jack Daniel’s и му придават дъбов акцент и специфичен аромат и вкус. При ферментацията на основните съставки се получава смес с 11-12% съдържание на алкохол (т.нар. дестилационна бира). Това е първата стъпка при дестилацията на уиски. Дестилационната бира се вкарва в медна спиртоварна, докато алкохолното съдържание не се повиши до 70%.

 „Ако производственият процес на Jack Daniel’s приключваше дотук, Jack Daniel’s можеше да се определи като бърбън.Но има една допълнителна стъпка, която отличава Jack Daniel’s от бърбъна и го отделя в една самостоятелна категория на Tennessee Whiskey. Всяка една капка Jack Daniel’s след спиртоварната и преди да отлежи в бъчвата се омекотява през 3-метров слой въглени от сладък клен. Това е подход, който няма аналог в света и който прави вкуса на Jack Daniel’s наистина автентичен и уникален“, разкрива главният технолог. Всяка година компанията инвестира над 1 000 000 долара в производството на тези въглени, но въпреки това Джеф е сигурен, че всеки цент си струва.

 Jack Daniel’s е любимо питие на милиони ценители по света. Въпреки това, има и хора, които казват, че специфичният послевкус на дъб не им допада. Това е предизивкателство за компанията и тя експериментира, като подлага част от Jack Daniel’s Old Nо.7 на повторно омекотяване през въглени след отлежаването в бъчвите и преди самото бутилиране. Така се ражда марката Gentleman Jack, което е единственото в света уиски с повторно омекотяване през въглен от сладък клен. То е и най-мекото уиски от семейството на Jack Daniel’s.

 Отлежаването на уискито Jack Daniel’s става в бъчви, които са собствено производство на компанията. Всяка една бъчва се обгаря, за да се отключи цветовият нюанс и специфичният привкус на уискито. Обгарянето на бъчвите спомага за карамелизирането на естествената захар в дървото, благодарение на което не е необходимо добавянето на каквито и да е изкуствени подсладители или аромати и уискито има един отличителен сладък привкус на ванилия и карамел.

 Компанията е единственият глобален производител, който сам произвежда бъчвите си. „Тяхното качество е толкова важно за качеството на уискито, което отлежава в тях, че не можем да се доверим за това на никой друг”, споделя Джеф Арнет. В момента във всичките 83 склада на компанията, накацали по хълмовете около град Линчбърг, щата Тенеси, се съхраняват за отлежаване над 2 млн. бъчви. Изработват се ръчно, от американски бял дъб и се използват еднократно, като след това биват продавани на производители на шотландско уиски. „И така във всеки хубав скоч има и по капка Jack Daniel’s.”, шегуват се познавачите на хубаво уиски.

 Докато за производството на Jack Daniel’s Old No. 7 се смесва уиски от няколко бъчви, то при производството на Jack Daniel’s Single Barrel се използва уиски от една-единствена бъчва. Това е най-тъмното, с най-силен вкус и аромат уиски Jack Daniel’s. Всяка бъчва овкусявa уискито по различен начин и затова всяка бутилка е сама по себе си уникална. Една бъчва Jack Daniel’s Single Barrel струва 10 000 долара. Това е истинско уиски за ценители, а интересен факт е, че най-големият клиент на Single Barrel, по думите на Джеф Арнет, винаги е била американската армия.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search