„Изплети топлина”

ЛЮБОПИТНО „Изплети топлина”

                 

  ЦДР „Калей” подема благотворителна кампания под надслов

 „Изплети топлина”

Лято вече си отива, и скоро на вратите ни ще потропа зимата. И, ако за повечето от нас това ще бъде повод за размисъл върху ежегодната смяна на гардероба, закупуването на вълнени блузки и ботуши, има една малка група от хора, които и тази зима ще се борят за оцеляване. Те са нечии родители, братя и сестри, хора чиито живот не се е стекъл по обичайния за всички нас начин.

Може би не забелязваме, но на територията на България има не малко хора, за които улицата е дом дори и през студените зимни месеци. Домове за временно настаняване на такива хора има, но те са с ограничени места, а цифрата на нуждаещите се всяка година расте.

В началото на декември месец с откриването на обществени кухни, се откриват и центрове за временно настаняване. Там хората без дом получават подслон, но на сутринта битката им за оцеляване започва отново.   

Във времето на купища инициативи с благотворителна цел, ние решихме да създадем такава, която да затвори кръга на търсещите и даващи помощ.  

Нашата идея

Шапки, шалове и ръкавици!

Хората на улицата имат нужда от същите неща, както всеки един от нас – храна, топлина, дрехи, подслон. Или поне ние така си мислим. 

Търсейки отговор на въпроса с какво можем истински да помогнем на бездомните, се свързахме с различни институции, които са запознати с проблемите и нуждите им. На пръв поглед страната ни идея намери топло посрещане. Оказва се, че помощи под формата на храна и дрехи не липсват, както от държавни институции, така и от частни дарения. Проблемът е, че след като вечер на тези хора им е осигурен подслон и топла храна, сутринта те отново се озовават на улицата и там се случва нещо, за което всички ние забравяме.  А именно борбата със студа! Прекарвайки десет минути в изчакване на автобуса, трудно можем да си представим, че има хора, за които това е над дванайсет часово ежедневие.  Наличието на шапки, шалове и ръкавици е от особена важност в такива моменти, тъй като това е частта от облеклото, която предпазва крайниците и ги спасява от измръзване.

Доброволен труд

Както споменахме по-горе идеята за  кампанията „Изплети топлина” се роди след зачестилите благотворително кампании, чиято основна цел е събиране на парични средства. Благодарение на тях и думата „благотворителност” в последните години търпи трансформация и  се ползва със все по-малко доверие. 

Никога не е късно да промените живота си, но защо не започнете от днес?

Отделно модерният свят, в които живеем и новите технологии ни позволяват да извършим „доброто си дело” и да сме „съпричастни” с болката на другия само срещу един смс и около 1 минута отделено време за изпращането му. Ние не целим подобна съпричастност, а полагаме усилия да затворим кръга между търсещи и даващи помощ!

Какво получават даряващите?

Себеизразяване чрез творчески процес,  възможност да споделиш радостта от даряването с други хора, и не на последно място лично удовлетворение.  

В напрегнатото ежедневие, в което живеем най-ценният ресурс, с които разполагаме е времето.

Осъзнатият избор да дариш времето си те прави истински съпричастен. Това, което искаме от даряващите всъщност е само време и желание да бъдат полезни както на нуждаещите се, така и на себе си. Поради тази причина всеки вторник от септември до края на ноември ще предоставим възможността на всеки да бъде полезен като изработи шал, шапка или ръкавици в уютна и приятна атмосфера  заедно с още доброволци. За тези (от вас), които не са сигурни в уменията си ще осигурим човек, който да ги научи и да им дава насоки в плетенето. Всеки е добре е дошъл да донесе материали (онези 2 кълба прежда, които никога няма да ползваме, но стоят в гардеробите ни). За тези, които нямат такава възможност да подсигурят прежда и игли за плетене, ще предоставим необходимите материали. Единственото, което очакваме е желанието да бъдат изплетени красиви неща, които ще дарят топлина и надежда.

Понеже вярваме, че България не е само София, ще бъдем щастливи, ако хора от провинцията, които са съпричастни с нашата кауза, ни изпратят шапки, шалове и ръкавици, изработени от тях, които да намерят притежателя си  чрез нас.  

Името на всеки дарил материали и/или труд ще бъде вписано в паметната ни книга „Дари топлина” и ще бъде обявен официално!

 

 гр. София, кв.Лозенец, 

   02/868 52 89

 бул. „П.К.Яворов“ № 22      

office@kaleiseminari.com

www.kaleiseminari.com

 

 

 

- реклама -spot_img

БНБ на 142 години

На 6 юни 2021 г. се навършват 142 години от първата парична...

„ИГРАТА НА СОЛТА“ от ЕЛЕНА КОЛЕВА

„Това не е точно дистопия. Това е едно възможно бъдеще – талантливо разказано, охранявано...

Андреа Банда-Банда представя горещите новини от социалните мрежи – „На кафе” (08.06.2020)

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай...

Седмичен хороскоп: Риба, Близнаци, Дева и Стрелец да се пазят от конфликти

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай...