Интубираният пациент, на когото вляха плазма във ВМА, вече диша сам

Вече има първи резултати от вливането на кръвна плазма от възстановен пациент на новоразазен с коронавирус. „Смело мога да кажа, че това е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на COVID-19 в световен мащаб, при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина“, заяви птред БНТ полковник доц. Георги Попов, началник на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА.

Той даде подробности за използването на кръвна плазма при лечението на двама пациенти във ВМА. „Терапията даде добър резултат специално при единия от тях. Той беше интубиран, в критично състояние. Приложението на плазмата в началото не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тази интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е и гледаме към дехоспитализация“, раказа доц. Попов. Другият пациент обаче е бил с неходжкинов лимфом и не е успял да се пребори с вируса, макар и при него първоначално да е имало подобрение в състоянието. Според медикът, такъв тип лечение се прилага и за други инфекциозни заболявания, на първо място хепатит С, и винаги е давало много добър резултат.

„Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение – най-добрата и най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха. Необходими ни бяха 28 дни, за да са образували необходимото количество антитела“, каза още доц. Попов. Той уточни, че не всеки може да стане донор, кръводарителите трябва да отговарят на изискванията за дарителство.

Началникът на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА прогнозира, че коронавирусът ще се пречупи през летните месеци, но през есента и зимата ще има вероятно втора вълна. „Ние отдавна се готвим за среща с подобен враг и сме се срещали с подобни и още по-тежки инфекции. Тук интересното е, че не само е невидим, подмолен, асиметричен, но е и свръх неизвестен“, добави той.

Доц. Георги Попов призна, че е впечатлен от аплодисментите към лекарите и от положителната промяна в отношението на българите към хората в бели престилки.

Материалът Интубираният пациент, на когото вляха плазма във ВМА, вече диша сам е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search