Има имунитет след COVID-19 и той трае поне 3 години

ЗДРАВИИма имунитет след COVID-19 и той трае поне 3 години

Имунитет след прекарване на зараза с COVID-19 се развива и засега учените смятат, че той трае поне три години. Това съобщиха експерти от Техническия университет в Брауншвайг, както и института „Роберт Кох“ в Германия.

„Първите изследвания показват, че хората, прекарали инфекцията с вируса развиват специфични антитела. При опити с маймуни, както и от изследванията ни на SARS, допълнено с логични заключения от знанията ни досега, изхождаме от това, че оздравелите от COVID-19 имат твърде малка вероятност да се заразят отново. Засега не ни е ясно колко солиден и дълготраен е този имунитет. От опита ни с други коронавируси (SARS и MERS) знаем, че имунитетът трае поне три години. За да потвърдим това и за този вирус, са ни необходими изследвания, които да траят толкова дълъг период“, пише на сайта на института „Роберт Кох“.

Учените от Брауншвайг пък смятат, че съобщенията, идващи от Азия, за повторно заразени пациенти, се дължат на грешка в тестовете, а не на реактивация на вируса. Последно Южна Корея съобщи за 91 повторно заболели. Според германските вирусолози, реактивация на вируса не е вероятното обяснение, защото такава способност един вирус изгражда в рамките на милиони години съжителство с хората и дават за пример херпесните вируси.

„В заключителната фаза на преболедуването остатъчните количества от вирусен материал са понякога под, понякога над границата, която един PCR-тест улавя“, обяснява Мелани Бринкман от ТУ „Брауншвайг“. Фридман Вебер от университета в Гисен потвърждава това наблюдение: „В заключителната фаза на преболедуването тестовете действат по-скоро на случаен принцип“.

Вирусологът на „Шарите“, който съветва правителството за мерките за пандемията Кристиян Дростен също подчерта, че в края на болестта вирусът може един ден да е наличен, друг ден не. „Това може да се обясни и с пример с езерце със златни рибки. Ако си затворите очите и гребнете една кофа вода от него, в кофата може да има рибки, може и да няма, но второто не означава, че рибките са изчезнали съвсем. С други думи, остатък от вируса е още наличен в организма, но не винаги се улавя от теста. Особено, ако за него се взима проба от гърлото. Вирусът изчезва първо от секрета в гърлото, а чак по-късно от белодробния или от секрета в екскрементите. Това е моето обяснение за феномена с внезапно положителните проби в Южна Корея“, посочва той. Негови колеги твърдят, че само това може да обясни защо случаи на повторно положителни се съобщават само от една страна, а не от всички.

Според досегашните знания за новия вирус този остатъчен материал от него в края на заболяването вече не е инфекциозен.

Материалът Има имунитет след COVID-19 и той трае поне 3 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...