И „Александровска” отвори лаборатория за PCR

- реклама -

Днес, в световния ден на здравето, в УМБАЛ „Александровска” заработи лаборатория за извършване на PCR диагностика за COVID-19. Това съобщиха от лечебното заведение.

Тя ще бъде локализирана в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, което от 2010 г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се провежда вътрешен качествен контрол на персонал, апаратура и реактиви.

Работещите в Направлението са преминали съответните обучения, участват в редица национални и международни проекти, и разполагат с различни сертификати, свързани с молекулярно-биологичната диагностика.

Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват. Дневно ще бъдат обработвани приблизително 250 проби.

„Александровска“ получи и нови 6 респиратора и така с други 4 апаратите вече са готови за експлоатация в реанимацията на Първи хирургичен блок, където от понеделник са настанени болните с Covid-19. Те ще се използват за пациенти с дихателна недостатъчност, вследствие на пневмония, причинена от коронавируса.

Спешното отделение на партерния етаж пък вече обслужва само линейки с пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Всички останали спешни пациенти се обслужват в новосформираното Спешно отделение на територията на детските очни кабинети (ниска сграда встрани от Спешния център или бившата Лаборатория по имунология).

Материалът И „Александровска” отвори лаборатория за PCR е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА