Хванали сме най-малко двама от 11 с коронавирус

- реклама -

Въпреки упреците на много експерти и граждани, че у нас не се правят достатъчно тестове за коронавирус, американците смятат, че страната ни се справя добре и е „хванала“ приблизително 2 от 5 случая или 2 от 11 случая. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Ген. Венцислав Мутафчийски изчете пред журналисти заключението от доклад на проф. Арни Раул от Джорджия, САЩ.

„Данните за населението на България и други параметри за тенденцията на разпространението на COVID 19 до 19 март, показват, че страната се справя добре. Те може да са идентифицирали приблизително на всеки 2 от 5 случая или 2 от 11 случая. Това означава, че те имат добро поле за действие. Ако продължат с усилията си, това, което прогнозираме е, че епидемията може да отмине с постоянни усилия. Ако има голямо разпространение по области, но те не са отразени в тенденцията, отчетена на национално ниво, тогава може да се наложи прекалибриране на системата“, гласи докладът на американските експерти.

190 са към този момент заразните с коронавирус у нас, съобщи ген. Мутафчийски. „Болшинството пациенти са в добро състояние. Двама от настанените във ВМА са с подобряващи се показатели, нямат нужда от кислород. Един от двамата пациентите в Пирогов, които се намираха в тежко състояние, ще бъде екстубиран. В спешния институт вече прилагат препарата хидроксихлорин. Девет от българите до 50 години, заразени с коронавирус, са с двустранна пневмония и тежко състояние“, обясни той.

„В събота пристигна първата част от едно голямо дарение със защитни облекла, а вчера дойдоха и тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от народния представител Делян Пеевски и стойността му е за близо 300 хил. лева“, съобщи още проф. Мутафчийски. Общо на щаба са дарени 800 000 лева.

До момента депутатът се явява най-големият дарител, след като в петък закупил 11 апарата за обдишване за „Пирогов“, защитни облекла, консумативи и парични средства на обща стойност 500 000 лева.

„За 24 часа пък се затваря от днес Пета градска болница в София за дезинфекция. Два  потвърдени случая на пациенти с Covid-19 са регистрирани в общинската болница, в две различни отделения“, информира зам.-кметът Дончо Барбалов.

Материалът Хванали сме най-малко двама от 11 с коронавирус е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА