Кои са най-честите хранителни непоносимости?

ЗДРАВИКои са най-честите хранителни непоносимости?

Много хора изпитват разнообразни коремни оплаквания след консумация на определни храни. Това е често срещан проблем, който налага внимателно уточняване.

Обикновено страдащите от хранителни непоносимости игнорират проблема като смятат, че той ще отмине или ще е налице само временно. Но обикновено това не е така.

Най-честата хранителна непоносимост е тази към лактоза – основната захар в прясното мляко и млечните продукти. Усвояването на лактозата в организма се осъществява с участието на ензим наречен лактаза. Проблемът е, че с напредване на възрастта до 60% от хората губят напълно този ензим. А това води до нарушено усвояване на млечната захар и до разнообразни симптоми като подуване на корема, къркорене на червата, газове, спешна диария и др.

Друг подобен проблем е непоносимостта към фруктоза – захар, която е в големи количества в различни плодове. В този случай оплакванията започват след консумация на ябълки, круши, банани, мед, сокове и др.

На какъв лекар трябва да отидете, ако подозирате, че имате хранителна непоносимост?

След първоначална консултация с личния лекар, най-доброто, което може да направите е да запазите час за гастроентеролог, който разбира и се занимава с хранителни непоносимости. Изследванията и диагнозата са специфични и невинаги лесни.

Най-честото изследване за тези проблеми и т.нар. водороден дихателен тест – в началото се приема определено количество от веществото, за което се подозира, че създава проблеми. След това през определени интервали се издиша в специален апарат, който отчита съдържанието на водород в издишания въздух. Колкото по-голямо е съдържанието на водород, толкова по-лошо се е усвоил съответния продукт.

Крайният резултат се отчита обикновено след 2 часа и диагнозата се поставя в зависимост от промяната в отделения водород по време на изследването.

Какво означава да имаш диагноза лактозна непоносимост?

За съжаление твърде малко хора, които имат този проблем получават официална диагноза и често страдат от коремни симптоми, когато нарушат диетата си. А решението далеч не е толкова трудно. Необходимо е избягването на храни, съдържащи лактоза в големи количества – такива са най-вече прясното мляко и по-рядко сирене, кашкавал, извара и др.

Същото важи за непоносимостта към фруктоза – трябва да се избягват плодове, богати на тази захар.

Избягването на съответната храна води до бързо подобрение в общото състояние и това по никакъв начин не засяга качеството на живот.

Повече информация за тези проблеми може да получите от лекар специалист по лактозна непоносимост, фруктозна непоносимост и гастроентерология в сайта hranio.com.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...