Храната вкъщи: Козунак и тесто за козуначени кифли

- реклама -

Тесто за козунак и козуначени кифлички

Супер вкусно и супер бързо, ако имате хлебопекарна! Не за да го изпечете, а за да го омесите в нея. Печенето направете във фурната на печката, защото ще може да оформите козунаците както искате – кръгли, продълговати, на плитки…, на кифлички… Вкусотия!

Продукти:

1 кг брашно

6 яйца

200 гр захар

200 гр масло или 1 към 1 масло-олио

1 мая, прясна

250 мл прясно мляко

Ванилия

1 с. л. ракия или ром

Стафиди

Орехи

1 белтък за намазване преди да се пече

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното.

Разбиваме яйцата и захарта.

Затопляме млякото.

Подготвяме мая като я разтопяваме със щипка сол, 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно.

Замесваме.

Ако не е на ръка, а е в хлебопекарна, то продуктите се добавят първо течните и накрая брашното. Може да месите/повтаряте функция „замесване“ 2 или 3 пъти. На второто месене  добавяте разпопеното масло, стафидите и орехите.

Много важно за тестото – за да сте сигурни, че е замесено правилно, трябва то да не полепва по ръцете. Ако е така, добавяте по малко брашно и замесвате докато спре да лепне.

След приключване на месенето тестото се оформя в тавата за печене в желана форма. Намазва се с белтъка и се поръсва със захар. Оставя се да втаса в леко затоплената фурна. След втасване се пече на 170 градуса около 45 – 60 минути – зависи от печката, затова наблюдавайте.

Тестото може да се използва и за кифлички, като се разточи, нареже се на триъгълници, добави се желана плънка, например шоколад, навиват се, втасват – пекат се.

 

Храна за вкъщи козунак

За да остане козунакът мек няколко дни, без да се рони след като е готов и докато е още топъл може леко да го поръсим вода и да завием с фолио. Или само го завием, за да се задуши докато е във фурната на топло. Преди фолиото може да го покриете с хартия за печене, за да не се допира алуминиевото фолио до него.

Най-вкусният козунак е домашния!

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА