GSK и Sanofi ще правят заедно ваксина

- реклама -

Две от най-големите производители на ваксини GSK и Sanofi обединяват усилия за разработване на адювантна ваксина срещу COVID-19. Компаниите влизат в сътрудничество, което засега е разписано в писмо.

В общите усилия на двете компании Sanofi ще предостави своята разработка за антиген, създаден на основата на рекомбинантна ДНК технология, използвана при създаването на противогрипни ваксини в САЩ. GSK ще допринесе с предоставянето на доказаната при пандемии адювантна технология. Тази иновация на GSK позволява намаляването на количеството протеин в една доза ваксина, което ще доведе до възможността за производството на по-голямо количество ваксини.

Комбинацията от протеин-базиран антиген заедно с адювант е добре установена практика и се използва в редица налични днес ваксини. Адювантът се добавя за подобряване на имунния отговор и е доказано, че създава по-силен и дълготраен имунитет срещу инфекции. Тази технология също така може да подобри вероятността от създаването на ефективна ваксина, която може да бъде произведена в по-голям мащаб.

Планът на двете компании е да стартират първата фаза на клиничните си проучвания във втората половина на 2020 г., и ако те са успешни, да има одобрена ваксина във втората половина на 2021 г.

Разработването на рекомбинантния кандидат за ваксина COVID-19 се подкрепя чрез финансиране и сътрудничество с Американският биомедицински орган за разширени изследвания и развитие (BARDA) в САЩ. Компаниите планират да обсъдят подкрепата за финансиране с други правителства и глобални институции, за които глобалният достъп до ваксината е приоритет. „Стратегическите съюзи между такива лидери са от съществено значение за възможно най-бързо предоставяне на ваксина срещу коронавирус. Разработването на адювантна рекомбинантно-базирана кандидат-ваксина за COVID-19 притежава потенциала да осигури ваксина за по-голям брой хора за прекратяване на тази пандемия и да помогне на света да стане по-добре подготвен или дори да предотврати бъдещи огнища на коронавирус“, заяви директорът на BARDA Рик Брайт.

Компаниите създадоха съвместна работна група за сътрудничество, чийто съпредседатели са Дейвид Лоу, главен ръководител на ваксините, Санофи и Роджър Конър, президент Ваксини, GSK. Работната група ще се стреми да мобилизира ресурси от двете компании, за да търси всяка възможност за ускоряване разработката на кандидат-ваксината.

Материалът GSK и Sanofi ще правят заедно ваксина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА