Топ специалисти разкриха тайната на чистата водка

ЛЮБОПИТНОТоп специалисти разкриха тайната на чистата водка

 

Finlandia VodkaFinlandia Vodka e доказано най-чистата водка в света

 

Пред повече от 100 VIP партньори главният дегустатор на Finlandia Vodka Марку Райтинен и глобалният бранд миксолог Пека Пелинен разкриха какво отличава една чиста водка от останалите и как професионално се дегустират и анализират основните характеристики на различните видове водка. Двамата са доказани световни авторитети в областта на спиртните напитки и бяха на едно дългоочаквано посещение в България. Те демонстрираха предимствата на Finlandia Vodka, както и най-добрите начини, по които тя може да бъде миксирана и поднасянa в коктейли за отговорна консумация.

Пека и Марку сравниха заедно с гостите три вида водка – шведска, руска и финландска. Те разкриха кои са основните различия и как те се отразяват във вкусовите качества на водката. „Географският принцип или суровината отдавна не са обективен и достатъчен критерий за оценка качеството на една водка. Основните критерии, по които това може да се случи, са външен вид, аромат и вкус. Ароматът е обещанието на една напитка, което трябва да бъде реализирано от нейния вкус“, обяснява Марку Райтинен.

В завиден синхрон, двамата с Пека с изключителна лекота и деликатно чувство за хумор разказват, че 85% от една дегустация е усещане през носа, като според вкуса водката се дели на 3 основни стила. Към първия стил се причислява руската водка, която е със силно изразен спиртен вкус, с пикантни и леко флорални нюанси. Представител на втория стил е шведската водка, с пшеничен или малцов вкус и аромат на ванилия и дори на хляб. Третият стил e характерен за финландската водка, която има сух, изключително чист и мек вкус и много лек, ненатрапчив аромат.

„Най-важната съставка на всяка водка е водата. Тя е душата на водката, докато нейното сърце е спиртът. Водата е 60% от състава на нашата водка, така че, ако се замислите, ние в много по-голяма степен сме в бизнеса с изворна вода, отколкото с алкохол”, пошегува се Марку.  „Finlandia Vodka се произвежда единствено от изворна вода от финландските глетчери. Водата се използва така, както се добива – без филтриране, премахване на вещества, дейонизиране или друга допълнителна обработка. Докато при производството на останалите водки за филтрирането се използват различни техники, то при производството на Finlandia Vodka на практика филтриране не се извършва, тъй като водата е толкова чиста, че просто няма какво да бъде филтрирано. Това е гарантирано най-чистата водка на пазара и това не е излишна претенция, а факт, който може да бъде доказан по всяко време в лабораторни условия“, обяснява главният дегустатор.

За производството на Finlandia Vodka се използва 6-реден ечемик, който е с високи нива на нишесте и алкохол и същевременно ниски нива на мазнини. Дестилационният процес е уникален, като обхваща повече от 200 етапа.

Дегустацията на 3 вида водка доказа на гостите, че Finlandia Vodka има лек и чист аромат, който носи обещание за чист и мек вкус. „Плодовете и пресните съставки за коктейл изискват лека и чиста водка, която да подпомага изявяването на аромата им, а не да го разрушава. Затова Finlandia Vodka е основна предпочитана съставка за професионалните бармани от цял свят“, разкрива Пека Пелинен, глобален бранд миксолог на марката.

Пека Пелинен приготви легендарните коктейли Ginger Snap, Smoked Bloody Mary и Finlandia Bonfire, като разкри тайните на съставките и начина за поднасяне на питиетата. Сини пламъци и ароматен дим превърнаха атрактивното изпълнение на Пека Пелинен в една професионална демонстрация на коктейлни шедьоври.

 

- реклама -spot_img

БНБ на 142 години

На 6 юни 2021 г. се навършват 142 години от първата парична...

„ИГРАТА НА СОЛТА“ от ЕЛЕНА КОЛЕВА

„Това не е точно дистопия. Това е едно възможно бъдеще – талантливо разказано, охранявано...

Андреа Банда-Банда представя горещите новини от социалните мрежи – „На кафе” (08.06.2020)

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай...

Седмичен хороскоп: Риба, Близнаци, Дева и Стрелец да се пазят от конфликти

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай...