Над 30% от офис служителите с гръбначни проблеми

uprajnenia-office-stol

 

Всеки трети човек работещ в офис не може да бъде пълноценен в службата си заради проблеми с гръбнака, кръста или горната част на гърба и раменете, а това неименуемо води до стрес, постоянна умора и дори неработоспособност. Терапевтите алармират, че 80% от хората могат в определен момент да развият и по-сериозни здравословни заболявания, които се лекуват трудно и възстановяването е бавно.

Световната здравна организация наскоро обяви своите резултати, а те надминават и най-лошите очаквания! Почти 60% от всички подрастващи на възраст 9-14 години страдат от гръбначни изкривявания. А при по възрастните 15-21 години процента е още по-голям, почти всеки трети младеж има дискомфорт с гърба или кръста.
При работещите, прекарващи дълго време на офис стол проблемите ескалират и голяма част от тях не са способни да се трудят пълноценно заради схващания, болки, стрес и постоянна умора. Повечето от хората, страдащи от гръбначни изкривявания в крайна сметка искат помощ от специалисти, терапевти и рехабилитатори.

Всички специалисти са на мнение, че подобен тип заболявания са катализирани от обездвижването, неправилната стойка, липсата на спортна култура, изгърбването още в младежки години, неудобните офис столове и дългия и натоварен работен ден.

Изгърбването и обездвижването на работното място се оказва най-сериозното предизвикателство пред здравето на работоспособното население. Обикновенно тези неглижирани и ужким малки проблемчета прерастват в колиоза, кифоза и лордоза а в последствие в още по-сериозни заболявания като остеохондроза, шипове, ишиас, дискови хернии, а това се отразява както в личен, така и в обществен план.

В изследване на Световната здравна организация са били обхванати 25000 човека, трудещи се в офис и работещи предимно в седнало положение. Резултатите от изследването са показателни – работодателите трябва да обърнат сериозно внимание на офис атмосферата, ползването на ергономични офис мебели, по-честите почивки, инициативите за спорт и движение, мотивацията за раздвижване дори в офисни условия на своите подчинени.
В редица големи фирми като Google отдавна има действащи програми за увеличаване и подпомагане на здравословния офис климат. За по-добър и здравословен начин на работа не трябва да се пестят средства. Добрия работодател е осъзнал, че здравия, щастлив и мотивиран сътрудник е способен на много повече в сравнение с изгърбения и схванат работник. Въвеждат се и алтернативни начини за подобряване на здравословното състояние на работещите по 8-10 часа на офис стол. Много компании канят гостуващи рехабилитатори и масажисти веднъж или два пъти седмично. Тази нова политика по отношение на гръбначните деформации на работещите цели до 2017-та година да се намалят с 20% всички гръбначни проблеми у работещите на бюро.

Друг пример са почти всички японски фирми. Там преди започване на работния ден всички са задължени да правят серия от упражнения. Това ми напомня на физарядките в родните училища от времето на соц-а. Една много добра и полезна практика, за съжаление бързо забравена.

Но в крайна сметка всичко е в наши ръце. Ето няколко идеи, с които всеки работодател може да подобри офис атмосферата и здравословния начин на работа:

– Първото и най-важно е да се инвестира в ергономични офис столове и обзавеждане, което да е според изискванията на всеки работещ във фирмата ви. Ако сте мениджър не гледайте на това като на разход. Комфортния и ергономичен офис стол е най-важната стъпка за запазване здравето на подчинените Ви.

– Мотивирайте подчинените си да идват пеша или с велосипед на работа.

– Ако има възможност и пространство оборудвайте зала за спорт. Дори и да е скромна пак ще е полезно.

– Канете офис масажисти поне веднъж седмично за всички работещи в седнало положение.

– Не прекалявайте с овъртайма. Фиксираното работно време е 8 часа. Обездвижването седейки на стол в офиса повече от това е тревожен сигнал.

– Освен регламентираната обедна почивка, мотивирайте подчинените си за кратки почивки по 5-10 минути предназначени за раздвижване на кръста, гърба и шията.
За съжаление повечето български компании не разполагат с ресурси или не смятат за нужно да помагат на сътрудниците си, страдащи от изкривявания на гръбнака. А такава помощ е жизнено необходима! Ако Вашият работодател не обръща внимание на Вашето здраве, то значи не държи на Вас.
Много жалко, че това в България е често срещана картинка. По тази причина Ви препоръчваме да вземете нещата в свои ръце.

Но как?

Както вече споменахме най-важното е да ползвате ергономичен офис стол в съчетание с бюро и обзавеждане пригодени и настроени спрямо Вашите изисквания, ръст и тегло.
В тази посока модерната мебелна индустрия и по-конкретно компаниите разработващи ергономични офис мебели могат да окажат сериозна подкрепа на бизнеса и работещите. Съществуват качествени и сертифицирани продукти за офис обзавеждане, които могат трайно да присъстват в работното пространство. При това ергономията е съчетана с много добра цена, коментират от фирма Интеза Ком. Основна категория от въпросните продукти са ергономичните офис столове, специализирани за ежедневна употреба както и директорските столове за мениджъри. Ползването на ергономичен стол за офиса съдейства за превъзмогване на умората, напрежението и гръбначните изкривявания. А това съчетано със спорт и чести раздвижвания е тайната на добрата фигура и крепко здраве.
Като втора мярка Ви предлагаме серия от упражнения, с които да подобрите своя тонус, да раздвижите горната част на тялото и да разпънете схванатите части от гръбнака си. Всички упражнения могат да се изпълняват в офиса и то докато седите на стола си. Не отнемат повече от 5 минути.

гръбначни проблеми

 

Бъдете здрави!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search