Над 30% от офис служителите с гръбначни проблеми

- реклама -spot_img

uprajnenia-office-stol

 

Всеки трети човек работещ в офис не може да бъде пълноценен в службата си заради проблеми с гръбнака, кръста или горната част на гърба и раменете, а това неименуемо води до стрес, постоянна умора и дори неработоспособност. Терапевтите алармират, че 80% от хората могат в определен момент да развият и по-сериозни здравословни заболявания, които се лекуват трудно и възстановяването е бавно.

Световната здравна организация наскоро обяви своите резултати, а те надминават и най-лошите очаквания! Почти 60% от всички подрастващи на възраст 9-14 години страдат от гръбначни изкривявания. А при по възрастните 15-21 години процента е още по-голям, почти всеки трети младеж има дискомфорт с гърба или кръста.
При работещите, прекарващи дълго време на офис стол проблемите ескалират и голяма част от тях не са способни да се трудят пълноценно заради схващания, болки, стрес и постоянна умора. Повечето от хората, страдащи от гръбначни изкривявания в крайна сметка искат помощ от специалисти, терапевти и рехабилитатори.

Всички специалисти са на мнение, че подобен тип заболявания са катализирани от обездвижването, неправилната стойка, липсата на спортна култура, изгърбването още в младежки години, неудобните офис столове и дългия и натоварен работен ден.

Изгърбването и обездвижването на работното място се оказва най-сериозното предизвикателство пред здравето на работоспособното население. Обикновенно тези неглижирани и ужким малки проблемчета прерастват в колиоза, кифоза и лордоза а в последствие в още по-сериозни заболявания като остеохондроза, шипове, ишиас, дискови хернии, а това се отразява както в личен, така и в обществен план.

В изследване на Световната здравна организация са били обхванати 25000 човека, трудещи се в офис и работещи предимно в седнало положение. Резултатите от изследването са показателни – работодателите трябва да обърнат сериозно внимание на офис атмосферата, ползването на ергономични офис мебели, по-честите почивки, инициативите за спорт и движение, мотивацията за раздвижване дори в офисни условия на своите подчинени.
В редица големи фирми като Google отдавна има действащи програми за увеличаване и подпомагане на здравословния офис климат. За по-добър и здравословен начин на работа не трябва да се пестят средства. Добрия работодател е осъзнал, че здравия, щастлив и мотивиран сътрудник е способен на много повече в сравнение с изгърбения и схванат работник. Въвеждат се и алтернативни начини за подобряване на здравословното състояние на работещите по 8-10 часа на офис стол. Много компании канят гостуващи рехабилитатори и масажисти веднъж или два пъти седмично. Тази нова политика по отношение на гръбначните деформации на работещите цели до 2017-та година да се намалят с 20% всички гръбначни проблеми у работещите на бюро.

Друг пример са почти всички японски фирми. Там преди започване на работния ден всички са задължени да правят серия от упражнения. Това ми напомня на физарядките в родните училища от времето на соц-а. Една много добра и полезна практика, за съжаление бързо забравена.

Но в крайна сметка всичко е в наши ръце. Ето няколко идеи, с които всеки работодател може да подобри офис атмосферата и здравословния начин на работа:

– Първото и най-важно е да се инвестира в ергономични офис столове и обзавеждане, което да е според изискванията на всеки работещ във фирмата ви. Ако сте мениджър не гледайте на това като на разход. Комфортния и ергономичен офис стол е най-важната стъпка за запазване здравето на подчинените Ви.

– Мотивирайте подчинените си да идват пеша или с велосипед на работа.

– Ако има възможност и пространство оборудвайте зала за спорт. Дори и да е скромна пак ще е полезно.

– Канете офис масажисти поне веднъж седмично за всички работещи в седнало положение.

– Не прекалявайте с овъртайма. Фиксираното работно време е 8 часа. Обездвижването седейки на стол в офиса повече от това е тревожен сигнал.

– Освен регламентираната обедна почивка, мотивирайте подчинените си за кратки почивки по 5-10 минути предназначени за раздвижване на кръста, гърба и шията.
За съжаление повечето български компании не разполагат с ресурси или не смятат за нужно да помагат на сътрудниците си, страдащи от изкривявания на гръбнака. А такава помощ е жизнено необходима! Ако Вашият работодател не обръща внимание на Вашето здраве, то значи не държи на Вас.
Много жалко, че това в България е често срещана картинка. По тази причина Ви препоръчваме да вземете нещата в свои ръце.

Но как?

Както вече споменахме най-важното е да ползвате ергономичен офис стол в съчетание с бюро и обзавеждане пригодени и настроени спрямо Вашите изисквания, ръст и тегло.
В тази посока модерната мебелна индустрия и по-конкретно компаниите разработващи ергономични офис мебели могат да окажат сериозна подкрепа на бизнеса и работещите. Съществуват качествени и сертифицирани продукти за офис обзавеждане, които могат трайно да присъстват в работното пространство. При това ергономията е съчетана с много добра цена, коментират от фирма Интеза Ком. Основна категория от въпросните продукти са ергономичните офис столове, специализирани за ежедневна употреба както и директорските столове за мениджъри. Ползването на ергономичен стол за офиса съдейства за превъзмогване на умората, напрежението и гръбначните изкривявания. А това съчетано със спорт и чести раздвижвания е тайната на добрата фигура и крепко здраве.
Като втора мярка Ви предлагаме серия от упражнения, с които да подобрите своя тонус, да раздвижите горната част на тялото и да разпънете схванатите части от гръбнака си. Всички упражнения могат да се изпълняват в офиса и то докато седите на стола си. Не отнемат повече от 5 минути.

гръбначни проблеми

 

Бъдете здрави!

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА