Доставят хлорохин в болниците в цялата страна

ОБЩЕСТВОДоставят хлорохин в болниците в цялата страна

Запасите от хлорохин фосфат ще стигнат за лечението на над 20 000 пациенти с коронавирус, като още днес те ще бъдат разпратени до болниците в цялата страна. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в Националния център по заразни и паразитни заболявания.  С Борисов бяха още председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който присъства и на сутрешния брифинг на щаба.

Директорът на „Бул Био“ д-р Румен Кофинов показа на Борисов произведена от родното предприятие партида, която може да осигури лечението на 2500 души. „Това са лекарства в болнична опакова, всяка от които от по 100 грама и стига за лечение на 10 пациенти“, обясни д-р Кофинов.

„Въпреки противоречивите мнения това остава лекарствения продукт, на който в момента се разчита. Разбира се, трябва да се прилага при строги показания в болнична среда, за да може да се проследи ефекта му с кардиограми върху състоянието на пациентите. Това вече дава възможност за по-голяма самостоятелност на България в тази ситуация“, каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че е разработен точен протокол за приложение на продукта.

Припомняме, все повече световно протоколи отричат ползата от приложението на хлорокина, особено при тежките случаии предвид тежките странични ефекти, сред които и внезапна сърдечна смърт. За по-леките случаи пък няма как да бъде използван този медикамент, тъй като те са на домашно лечение, а той се прилага само в болница.

Ген. Мутафчийски отново отбеляза, че няма яснота кога ще приключи тази пандемия, но лекарствата и защитните облекла собствено производство ще дават на страната ни определена самостоятелност.

„Фирмата „Бул Био“ има възможност за дистрибуция. Още от днес лекарства могат да достигнат до болници в цялата страна и да се повиши самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат на хората“, отбеляза и проф. Тодор Кантарджиев, началник на НЦЗПБ.

 

Материалът Доставят хлорохин в болниците в цялата страна е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...