Доц. Мангъров: Търсим заразени, вместо преболедували

- реклама -

В момента продължават да се вземат проби от хора, за които трябва да се види дали са се заразили, вместо да се направи епидемиологично проучване колко българи вече са изкарали коронавируса, заяви шефът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. По думите му, ако това проучване за наличието на антитела сред населението, се направи след края на епидемията, вече няма да има смисъл. „Когато го направим, ако всичко това мине, то ще има стойност колкото ланския сняг“, отсече доц. Мангъров пред бтв.

Според него, за първи път в света при епидемия от инфекциозна болест се действа по този начин – да се затваря обществото, а не да се отделят заразените и да се наблюдават рисковите групи.

„Ще има хора, които ще загинат, но няма да е нещо като Армагедон, няма да извозват трупове с камиони“, настоя на тезата си доц. Мангъров, който от седмици призовава за коренно различно поведение от стратегията на Кризисния щаб по отношение на поведението на обществото в пандемия от коронавирус. Припомняме, че той си навлече и гнева на премиера Бойко Борисов, който го призова да спре да говори за разхлабване на мерките и за колективния имунитет.

Доц. Мангъров отрече да се е конфронтирал с екипа на ген. Мутафчийски. Той се възмути, че са му преписали тези, които не е изричал. „Да ми слагат думи, които не съм казал, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, и които са натоварени много в една тежка ситуация. Набедиха ме, че имам лаборатория…“, отрече инфекционистът. „Аз не съм враг на държавата, аз не искам хората да умират, аз искам да кажа какво би трябвало да се направи, за да умират по-малко хора. Трябва да се седне и да се смята“, коментира той.

И още веднъж отбеляза, че вирусът няма да изчезне докато поне 70 % от хората не се срещнат с него и го преболедуват. „Нищо особено няма да се случи, ще има хора, които да се разболеят, които ще загинат, но ситуацията у нас не е извънредна – под 600 заразени и 22-ма починал. Ние още не сме безсмъртни. Няма и да станем“, подчерта инфекционистът.

Материалът Доц. Мангъров: Търсим заразени, вместо преболедували е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА