Доц. Мангъров: Играят си на тестове, но с PCR не се поставя диагноза

ОБЩЕСТВОДоц. Мангъров: Играят си на тестове, но с PCR не се поставя...

Ако трябва да опиша ситуацията художествено, имаме игри на тестове, заяви доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. „Но не можеш да затвориш някого въз основа на тест“, подчерта той пред бтв.

Според него, членовете на Националния оперативен щаб действат неправилно и представят данните некоректно. „Начинът на представяне на информацията цели да стресира хората, да ги плаши. На база данните не могат да се направят смислени заключения“, категоричен е доц. Мангъров. По думите му първата крачка за получаване на по-коректна информация е да се съобщава колко от направените тестове за денонощието са на хора, които досега не са били изследвани.

Експертът заяви, че няма значение колко са положителните тестове, а колко хора са изследвани и дали това е първоначален или вторичен тест. „Защо няма такава разбивка? Какво трябва да се казва, например: Изследвани са 700 души, от тях 40 са положителни. Тези 700 са нови хора, не са изследвани досега. А не да се каже, че са направени 3000 теста, на кого са направени – никой не казва. Възможно е половината от тях да са направени на хора, които са в болници, които вече имат един положителен“, обясни иннфекционистът.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че диагноза не трябва да се поставя с PCR тестове, които имат 70% надеждност, а след преглед от лекар. „Много хора мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и се лекуват в аптеките. Това не е така“, поясни той и успокои: „99% от случаите на заразени не им се случва нищо лошо. Ако ти се случи, ще те хоспитализират.“

Шефът на детското отделение в Инфекциозната болница обаче предупреди, че ако се продължи да се работи по същия начин, с началото на сезона на грипа и настинките здравната система ще блокира. Той добави, че хората трябва да свикнат да живеят с новия вирус така, както живеят с туберколозата.

Материалът Доц. Мангъров: Играят си на тестове, но с PCR не се поставя диагноза е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...