Доц. Георги Попов: Една крачка остава до „Всичко ще бъде наред!“

Само една крачка ни остава до момента „Всичко ще бъде наред!“, вдъхна надежда доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА. По думите му пред бтв вече сме в „опашката на епидемията“ – случаите значително са намалели и предстои бавно възстановяване от инфекциозния процес. В момента във ВМА има 5 болни, които до края на седмицата ще бъдат изписани, и само един пациент е в интензивно отделение.

„Най-голямото предизвикателство бяха болните колеги, лекувахме много лекари при нас. Сами си назначаваха терапията и изискваха изследвания. Трудно е да се постигне баланс с такива пациенти, но успявахме да наложим нашето виждане“, коментира още доц. Попов.

Той разказа и за посещението на екип на ВМА в болницата в град Павия, Италия. По думите му по време на епидемията от COVID-19 там е имало над 200 заразени медици, при персонал от 5000 души. Според италианските му колеги властите в страната са закъснели с мерките, затова разпространението на инфекцията е било толкова голямо. Местните лекари се интересували от резултатите у нас, обсъждали са генетичната предразположеност към заболяването и ефекта на БЦЖ ваксината.

„При много лекарства има ефект на махалото“, каза доц. Попов по повод последните резултати от лечението с хидроксихлорохин. Той уточни, че във ВМА са използвали препарата още в средата на март, когато препоръките са били много добри. При първия пациент, на когото е бил приложен, е имало данни за отлепване на ретината, но други по-сериозни странични ефекти не са наблюдавали. Според него лекарството не бива да се отрича напълно, макар ефектът му да е бил надценен, особено предвид аритмиите, които предизвикват по-високите дози.

Доц. Попов каза още, че при 7 пациенти на ВМА е прелята кръвна плазма. „Все още няма категорични резултати за ефекта от това лечение, но той е добър, ако се прилага в началната фаза на заболяването“, уточни инфекционистът.

Материалът Доц. Георги Попов: Една крачка остава до „Всичко ще бъде наред!“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search