Доц. Чорбанов: Много хора са предпазени по дефиниция от коронавируса

Бавното движение на коронавируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция – много близка до тази. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.Ако хората бяха незащитени, разпространението на вируса щеше да бъде лавинообразно. Това, което показват научните резултати е, че големият брой хора няма да се разболеят, не може да се очаква 100% от хората да изкарат болестта. Доказано е, че много хора, които никога не са срещали вируса, вече имат изградена защита на базата на предишни срещи“, каза още ученият.

Твърдо може да се каже, че ние крепим един нисък процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост. Не може да се каже също, че се е увеличил процентът на заразените млади хора“, категоричен е доц. Чорбанов.

Според него доста неспециалисти спекулират на темата с антителата. „Науката вече напредна доста в това отношение, така че твърдо може да се каже, че антителата не са никакъв критерий за предпазване от заболяването“, заяви имунологът и добави, че огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела. „Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от коронавируса или помага ние да оздравеем“, обясни доц. Чорбанов. По думите му тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора.

„Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма“, коментира още имунологът, но охлади ентусиазма, че още тази година ще има ваксина и напомни, че всички новини за много бързи разработки на ваксини и лекарства за терапия на COVID-19 идват от фирми.

Материалът Доц. Чорбанов: Много хора са предпазени по дефиниция от коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search