Доц. Чорбанов: Много хора са предпазени по дефиниция от коронавируса

ОБЩЕСТВОДоц. Чорбанов: Много хора са предпазени по дефиниция от коронавируса

Бавното движение на коронавируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция – много близка до тази. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.Ако хората бяха незащитени, разпространението на вируса щеше да бъде лавинообразно. Това, което показват научните резултати е, че големият брой хора няма да се разболеят, не може да се очаква 100% от хората да изкарат болестта. Доказано е, че много хора, които никога не са срещали вируса, вече имат изградена защита на базата на предишни срещи“, каза още ученият.

Твърдо може да се каже, че ние крепим един нисък процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост. Не може да се каже също, че се е увеличил процентът на заразените млади хора“, категоричен е доц. Чорбанов.

Според него доста неспециалисти спекулират на темата с антителата. „Науката вече напредна доста в това отношение, така че твърдо може да се каже, че антителата не са никакъв критерий за предпазване от заболяването“, заяви имунологът и добави, че огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела. „Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от коронавируса или помага ние да оздравеем“, обясни доц. Чорбанов. По думите му тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора.

„Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма“, коментира още имунологът, но охлади ентусиазма, че още тази година ще има ваксина и напомни, че всички новини за много бързи разработки на ваксини и лекарства за терапия на COVID-19 идват от фирми.

Материалът Доц. Чорбанов: Много хора са предпазени по дефиниция от коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...