Децата не разнасят коронавируса

ОБЩЕСТВОДецата не разнасят коронавируса

Макар и да се заразяват, децата не разнасят коронавируса и не боледуват тежко, твърдят учени от Франция, Австралия, Швейцария и България.

Д-р Костас Данис от Френската агенция за публично здраве изнесе интересен случай на болно дете, което обаче не е заразило почти никого, въпреки че е контактувало с много хора. „През месец февруари британски гражданин от Сингапур акостира в популярен френски ски курорт. Там той заразява 13 души, сред които и 9-годишно момче. Детето продължава да ходи на ски и контактува със 172 ученици и учители. Никой обаче не се заразява от него. Концентрацията на вируса в кръвта на детето беше много ниска. Няма никакви сериозни разпространения на заразата в училищата. Колеги в Австралия откриха 18 случая на коронавирус в 15 училища. Сред контактните е имало 700 съученици и 120 учители. Заразили са се само две деца“, обясни д-р Данис пред Нова телевизия.

Дойче Веле пък цитира швейцарско изследване, в което се твърди, че децата под 10 години нито се разболяват от COVID-19, нито пренасят заразата. Във връзка с това швейцарската Федерална здравна служба съобщи, че няма никакви пречки пред отварянето на основните училища и детските градини.

Даниел Кох, под чието ръководство здравната служба се бори срещу пандемията, заяви пред медиите: „Децата на практика не се заразяват и не предават вируса на други“. До този извод швейцарските специалисти стигнали въз основа на „едно много сложно изследване“ и на информациите, които получили от педиатри и специалисти по инфекциозни заболявани от университетските болници в Цюрих, Берн и Женева.

На същото мнение е и доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология в БАН. Според него десетки са вече сериозните научни данни, че COVID-19 не само не представлява заплаха за здравето на децата, но и на този етап от епидемията те не са преносители на инфекцията. Затова не просто не са опасни за бабите и дядовците си, но ако тръгнат на градина и училище, могат да са и естествен щит.

Материалът Децата не разнасят коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...