Дълговете на болниците гонят 700 млн. лева

- реклама -spot_img

Близо 700 млн. лева са дълговете на болниците у нас, като над 160 млн. лева от тях са просрочени. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на първия му парламентарен контрол, който е и последен за сезона, тъй като депутатите излязоха в отпуск.

Над половин милиард лева са задълженията на държавните лечебни заведения към първото полугодие на 2020 г. – 529, 677 млн. лева, като от тях просрочените са за 129,892 млн. лева. Дълговете на общинските болници пък са в размер на 149,917 млн. лева, от които просрочените са за 32,328 млн. лева.

Проф. Ангелов отбеляза, че пандемията от COVID-19 е поставила лечебните заведения пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Той припомни, че необходимостта от създаване на условия за изолация и лечение на пациентите с коронавирус е довела до отлагане на лечението на редица други заболявания, което на свой ред е затруднило болниците да изпълняват обичайната си дейност в пълен обем.

Здравният министър отбеляза, че големите задължения на болниците са изключително сериозен проблем. „Неговият генезис е много назад във времето. Основна причина е недоброто остойностяване на клиничните пътеки“, посочи той, но коментира, че по време на коронакриза не могат да се правят сериозни реформи като въвеждане на Диагностично свързаните групи. „Затова предприемаме друг подход, който ще даде глътка въздух – увеличаваме клиничните пътеки средно с 10%. Най-ниско финансираните ще бъдат увеличени с повече, а тези, които са по-добре остойностени, ще бъдат повишени с по-нисък процент“, обясни проф. Ангелов. Той уточни, че този ефект ще бъде усетен по-малко в общинските болници, затова за тях са предвидени допълнителни 6 млн. лева.

Материалът Дълговете на болниците гонят 700 млн. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА