Дълговете на болниците гонят 700 млн. лева

ОБЩЕСТВОДълговете на болниците гонят 700 млн. лева

Близо 700 млн. лева са дълговете на болниците у нас, като над 160 млн. лева от тях са просрочени. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на първия му парламентарен контрол, който е и последен за сезона, тъй като депутатите излязоха в отпуск.

Над половин милиард лева са задълженията на държавните лечебни заведения към първото полугодие на 2020 г. – 529, 677 млн. лева, като от тях просрочените са за 129,892 млн. лева. Дълговете на общинските болници пък са в размер на 149,917 млн. лева, от които просрочените са за 32,328 млн. лева.

Проф. Ангелов отбеляза, че пандемията от COVID-19 е поставила лечебните заведения пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Той припомни, че необходимостта от създаване на условия за изолация и лечение на пациентите с коронавирус е довела до отлагане на лечението на редица други заболявания, което на свой ред е затруднило болниците да изпълняват обичайната си дейност в пълен обем.

Здравният министър отбеляза, че големите задължения на болниците са изключително сериозен проблем. „Неговият генезис е много назад във времето. Основна причина е недоброто остойностяване на клиничните пътеки“, посочи той, но коментира, че по време на коронакриза не могат да се правят сериозни реформи като въвеждане на Диагностично свързаните групи. „Затова предприемаме друг подход, който ще даде глътка въздух – увеличаваме клиничните пътеки средно с 10%. Най-ниско финансираните ще бъдат увеличени с повече, а тези, които са по-добре остойностени, ще бъдат повишени с по-нисък процент“, обясни проф. Ангелов. Той уточни, че този ефект ще бъде усетен по-малко в общинските болници, затова за тях са предвидени допълнителни 6 млн. лева.

Материалът Дълговете на болниците гонят 700 млн. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...