COVID-19 дошъл в Европа още през 2019-а

COVID-19 е дошъл в Европа още в края на 2019 г., установяват различни проучвания във Франция и Италия.

Френска болница извърши повторен анализ на проби от пациенти с пневмония и откри, че е лекувала пациент с коронавирус още на 27 декември, близо месец преди френското правителство да съобщи за първите случаи.

Ив Коен, началник на отделението по реанимация в две парижки болници, заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че учените са извършили повторен анализ на пробите от 24 пациенти, лекувани в периода декември 2019 – януари 2020 г. Пробата на един от тях, взета на 27 декември, е била положителна за COVID-19.

Децата на пациента също са преминали през болестта, но не и съпругата му. Става дума за 42-годишен мъж, се съобщава в изследването, публикувано в международно научно списание. Той не е пътувал извън Франция и медиците все още разследват дали той е нулевият пациент, както и веригата от контактните му лица.

Това обаче доказва, че коронавирусът се е разпространявал във Франция в края на декември 2019 г., месец преди първите официално потвърдени случаи в страната и дни преди Китай официално да съобщи за първия случай на болен в Ухан, откъдето се предполага, че е тръгнала заразата, отбелязват авторите.

Още в началото на април пък Би Би Си съобщи, че коронавирусът е в Италия в средата на декември. Тогава е имало 40 случая на тежки бронхопневмонии в Ломбардия, като пациентите са били настанени в болници. След оздравяването им, в средата на януари, се е оказало, че имат антитела към COVID-19.

Припомняме, у нас заразата официално дойде на 8 март – с два установени случая в Габрово и Плевен, а на 13 март беше обявено извънредно положение, което ще падне на 13 май.

Материалът COVID-19 дошъл в Европа още през 2019-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search