Болниците ще получат до 85 % от месечните си бюджети

- реклама -

Болниците, заведенията за извънболнична или дентална помощ, които имат договор с НЗОК, ще получат 85 % от очакваните постъпления и заложените им месечни бюджети докато трае кризата. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна по време на дебатите по актуализацията на бюджета.

„Става дума за онези обекти, през които не може да премине обичайният брой пациенти, тъй като се спазват противоепидемичните мерки и дейността им е ограничена заради кризата с Covid-19“, уточни Горанов. Той добави, че в момента темата се обсъжда на Надзорен съвет на здравната каса.

„Не ми харесва този термин, но той се наложи в българската традиция на медицината  – „заработката“ на болниците ще бъде значително по-малка. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата. Механизмът, който се подготвя ще предвижда за това време период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще  – и от извънболничната помощ, и от денталната“, обясни финансовият министър. По думите му процентът не е 100, тъй като все пак става дума за дейност, която не е извършена и съответно няма разходи по лечение на пациенти.

Горанов подчерта, че мярката е съгласувана с Лекарския съюз и след заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса ще има промяна в Нацоиналния рамков договор. По-рано обаче от БЛС настояха за 100-процента изплащане на заложените в НРД средства.

Материалът Болниците ще получат до 85 % от месечните си бюджети е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА