Болница на протест срещу касата

- реклама -spot_img

Медиците от болница „Св. Мина“ в Пловдив заплашиха с протест заради орязаните им лимити и абсурдната ситуация да лекуват пациенти с коронавирус за своя сметка. Ако до седмица от здравната каса не чуят исканията им, сестри и лекари ще започнат ефективни действия пред сградата на районната каса в Пловдив. Те ще протестират, защото според финансовите разчети общинската болница заработва над 420 хил. лв. по клинични пътеки, но лимитът им е сведен едва до 311 хил. лв. и така се трупат дългове.

Още през май месец ръководството на Община Пловдив започна преговори с РЗОК за увеличаване на лимита на МБАЛ „Св. Мина“, след като тя бе определена от МЗ като болница за прием на леки и средно тежки случаи на коронавирус. Тъй като лечебното заведение не разполагаше с инфекциозно отделение, такова беше създадено и оборудвано с техника. Сега то разполага с 30 места.

„15 дни вече функционира отделението, минали са над 30 пациенти, в момента имаме 19, за това към момента касата няма да заплати нищо, тъй като все още нямаме договор с нея за COVID-19 “, обясни управителят на „Св. Мина“ проф. Петър Петров. „Беше ни обяснено, че трябва да съкратим приема в другите отделения, за сметка на пациентите с COVID-19, за да останем в лимита си, защото нямало начин да ни се плати допълнително“, добави той. Но по думите му така няма как привлече медици, които да работят в най-тежкото отделение, където и в момента има недостиг на персонал и само един лекар, един стажант доброволец и една сестра се грижат за 19 болни. Не е ясно и дали медиците ще получат по 1000 лева от МЗ за работа на първа линия заради тромави административни лекари.

Предстои свикване на Областния съвет за социално сътрудничество, който да обсъди въпроса за финансирането на общинската болница, която е в тежко финансово състояние. Наскоро мина и през запор на сметките, който бе вдигнат след намесата на общината, отпуснала на лечебното заведение допълнителни средства.

В същото време Пловдив вече изнемогва на увеличените случаи на заразени – няма персонал, а скоро и свободните легла ще свършат.

Материалът Болница на протест срещу касата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА