Болни се тълпят се пред ВМА и „Пирогов“, осем млади са с усложнения

- реклама -

Болни от коронавирус с положителни проби от бързи тестове, направени в частна лаборатория, но без симптоми, се тълпят пред ВМА и „Пирогов“ с настояване да бъдат приети. За това алармира шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той призова настоятелно хората, дори да имат положителен тест, да не ходят в болница, освен ако не се появи задух. В противен случай лечебните заведения ще бъдат блокирани и няма да могат да се поемат по-сериозните случаи на заразени с КОВИД-19, както и да обслужват пациенти с друга патология.

Към този час 163 са вече случаите на заразени с коронавирус у нас. Новите са 21 – в София са 18 и общо 103, в Бургас – още двама и един от Пещера, съобщи още ген. Мутафчийски. Трима са излекуваните и трима са починалите, като средната възраст на жертвите е 74 години. „Сред заразените обаче има и млади хора, някои от които са със сериозни усложнения, включително и медик. Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването. 8 души между 25-50 години са със сериозна симптоматика“, сподели шефът на щаба.

Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. „Наблюдава се едно безгрижие, което цари. Витоша е пълна с хора. Цял ден има обаждания относно рестрикцията. Това е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 души“, заяви генералът.

Все още не е ясно кога точно ще бъде пикът на заразата. „Не мога да прогнозирам, но явно няма да е този месец. Това със сигурност мога да го твърдя. Дано да не е през септември, защото малко хора ще останат. Малко хора ще могат да дават брифинг. И аз съм жив човек“, сподели ген. Мутафчийски.

Той добави, че „Токуда“ е под карантина, защото в белодробното отделение на частната болница е настанен заразен с коронавирус млад мъж. Той е на 34 години с двустранна бронхопневмония. „РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се направи дезинефкция и да се установят контактните лица. След 24 часа „Токуда“ ще продължи да функционира. През тези 24 часа е осигурен свободен коридор за болните от хемодиализа и за спешни раждания“, уточни шефът на щаба и добави, че „Софиямед“ остава затворена, тъй като там става дума за две огнища, намеквайки, че ситуацията там не е овладяна.

„Няма медикамент, който да е утвърден като лечебен спрямо коронавируса“, каза още ген. Мутафчийски. Той информира, че Кирил Домусчиев вече е дарил на щаба 100 опаковки хлорохинов фосфат. Лекарството, което се препоръчва като ефективно срещу КОВИД-19, ще стигне за 300 пациенти, при които болестта протича тежко. „Няма смисъл лекарството да се пие превантивно или от хора с леки симптоми. Обикновено този препарат се комбинира с антибиотично лечение“, добави началникът на ВМА. По думите му българският препарат на основата на хинина ще се достави по специална процедура на болниците и също се прилага на пациентите с коронавирусна инфекция.

Материалът Болни се тълпят се пред ВМА и „Пирогов“, осем млади са с усложнения е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА