Боб с лобода

Това не е точно рецепта, няма да ви учим как да си направите боб. Всяка домакиня знае това. Искаме само да ви дадем идея, съвет или просто да ви подсетим, че бобът е страхотен, когато е приготвен с пресни зелени “треволяци”.

Открих лободата за кухнята си, когато една мила съседка ми донесе прясно набрани зелени подправки от градинката си. В плика имаше лобода и това ме подсети за вкусните бабини чорбички и яхнии…

Сварих си веднага боб, когато беше готов, добавих нарязани 1 глава стар лук, 4-5 моркова, 2 зелени чушки, олио, сол и оставих всичко да ври на умерен котлон. След като и зеленчуците омекнаха, прибавих нарязана ситно лобода, пресен лук, пресен джоджен и чубрица, сложих червен пипер и малко люто /сушена или прясна люта чушка/. След десетина минути всичко беше готово и поръсих с пресен магданоз.

Кое е различното?

Ами първо – всичко е варено, няма запръжки, няма брашно. Бобът се сгъстява сам от доброто си сваряване. Второ – лободата и пресните подправки правят боба неузнаваемо вкусен и ароматен. Не зная дали някъде се продава лобода, но вече планирам да си отгледам сама в сандъче на терасата. Вкусът на яденето с лобода ме връща в детските години, когато всичко в тенджерата беше набрано от градината.

боб с лобода

От кухнята на Влади

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search