Боб с лобода

Това не е точно рецепта, няма да ви учим как да си направите боб. Всяка домакиня знае това. Искаме само да ви дадем идея, съвет или просто да ви подсетим, че бобът е страхотен, когато е приготвен с пресни зелени “треволяци”.

Открих лободата за кухнята си, когато една мила съседка ми донесе прясно набрани зелени подправки от градинката си. В плика имаше лобода и това ме подсети за вкусните бабини чорбички и яхнии…

Сварих си веднага боб, когато беше готов, добавих нарязани 1 глава стар лук, 4-5 моркова, 2 зелени чушки, олио, сол и оставих всичко да ври на умерен котлон. След като и зеленчуците омекнаха, прибавих нарязана ситно лобода, пресен лук, пресен джоджен и чубрица, сложих червен пипер и малко люто /сушена или прясна люта чушка/. След десетина минути всичко беше готово и поръсих с пресен магданоз.

Кое е различното?

Ами първо – всичко е варено, няма запръжки, няма брашно. Бобът се сгъстява сам от доброто си сваряване. Второ – лободата и пресните подправки правят боба неузнаваемо вкусен и ароматен. Не зная дали някъде се продава лобода, но вече планирам да си отгледам сама в сандъче на терасата. Вкусът на яденето с лобода ме връща в детските години, когато всичко в тенджерата беше набрано от градината.

боб с лобода

От кухнята на Влади

Start typing and press Enter to search