БЛС иска разхлабване на мерките за прегледи и прием в болница

- реклама -

БЛС поиска разхлабване на мерките за прегледи в кабинетите и  прием в болница, както и помощ от държавата за лечебните заведения. „Редно е веднага след Великденските празници или десетина дни след тях, да пристъпим плавно към разхлабване на мерките за прием в болничните заведения и прегледи в кабинети. Разбира се с точен алгоритъм, при спазване на хигиенни мерки, на часови пояси. Защото има и други болести и не може цялото общество да стои и да страда. Има онкологични заболявания, има хронични заболявания, които се нуждаят от своето навременно лечение“, подчерта председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

По думите ми пред БНТ мерките са напълно достатъчни и няма нужда да се прилагат по-строги. „Достатъчно е само да бъдем по-дисциплинирани, да стоим на разстояние два метра и скоро ще е момента, в който даже ще трябва да бъдат облекчени“, допълни той. Припомняме, намерение за „отваряне“ на болниците обяви днес началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Шефът на БЛС коментира, че месец след обявяването на извънредно положение у нас, със сигурност болниците и медиците сме по-подготвени, отколкото в началото. По отношение на финансирането на системата, д-р Маджаров заяви, че здравноосигурителният ни модел е добър в нормално време. „В условия на извънредно положение, когато се борим с епидемия, финансирането трябва до голяма степен да бъде подпомогнато и от държавния бюджет. Като първи стъпки, ние договорихме лечебните заведения да получат по-големи средства от тези, които са заработили. Ясно е, че в условия на забранен прием на пациенти, няма как да реализираш дейността си“, уточни д-р Маджаров. Той подчерта, че ако нещата продължат все така да се спазват толкова стриктни ограничения, ще се стигне до момента, в който държавата ще трябва да помогне, а не само НЗОК.

По повод предложението фармацевтите да променят лекарства по рецепта с генерици за времето на извънредното положение, председателят на БЛС е категоричен, че точно извънредното положение не е времето за прокарване на кардинална реформа в здравеопазването. Той увери пациентите, че няма да останат без лекарства. „Най-малкото няма да се наложи промяна на терапията по търговски причини. Ако се налага, то ще е общо решение между пациента и лекаря. Няма недостиг на лекарства в България“, допълни д-р Маджаров.

Българският лекарски съюз излезе и с обръщение-призив към обществото по повод предстоящите Великденски празници.

Публикуваме пълният текст, без редакторска намеса:

Скъпи сънародници, Драги приятели,

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, ние лекарите в България, тези на които ръкопляскате всяка вечер, се обръщаме към Вас с молба – Бъдете разумни! Посрещнете празника вкъщи! Запазете здравето на Вас и на Вашите близки!

Хиляди загубиха работата си и останаха без препитание! Нека това не е напразно!Децата не ходят на училище. Нека това не е напразно! Медиците жертват животите си. Нека това не е напразно! Искат се обединени усилия! Трябва всички да си останем вкъщи! Сега повече от всякога се иска единство, за да се справим с това изпитание! Заедно! Затова – Останете си вкъщи!

Ние призоваваме: Молете се, но вкъщи! Защото Бог е любов, любов към ближния. Сега отговорността за живота на нашите колеги, лекари и специалисти по здравни грижи, е прехвърлена на гърба на всеки един отделен гражданин, на всеки един от Вас! Помислете за Вашите лекари – дайте им шанс да могат да са се погрижат за Вас!

В името на живота, в името на любовта, в името на бъдещето – помолете се на Бог вкъщи. Помолете  се от цялото си сърце, за светло бъдеще и здраве. Но останете у ДОМА.

А всички ние, лекарите, отново ще Ви аплодираме като жест на благодарност към всички Вас, които проявявате отговорност и солидарност и си останете вкъщи!

Материалът БЛС иска разхлабване на мерките за прегледи и прием в болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА