Бившият ректор на МУ-София Ваньо Митев пак на съд

ОБЩЕСТВОБившият ректор на МУ-София Ваньо Митев пак на съд

Бившият ректор на МУ-София акад. Ваньо Митев отново отива на съд с обвинение за незаконен прием на чужди студенти. Заедно с него пред Темида ще се изправят още петима души.

Днес спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу Ваньо Митев, срещу декана на Факултет „Дентална медицина“ в МУ-София – Андон Филчев, и още четирима за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления, съобщиха от държавното обвинение. Шестимата са обвинени за това, че в началото на декември 2014 г., са създали престъпно сдружение по набиране и гарантирано приемане в университета на чужди студенти, които не отговарят на условията за прием.

Припомняме, това е поредно дело срещу акад. Митев. През 2018 г. той бе оправдан по обвинения в злоупотреби за над 1 млн. лева, за което прокуратурата поиска шест години затвор.

Според сегашното обвинение акад. Митев е ръководил престъпна група за набиране на чужди студенти и е привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания.

Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти. Ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в разрез на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми. Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, бившият ректор е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тях е предаден на съд и деканът на Факултет „Дентална медицина“ Андон Филчев. Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност за търговия с влияние.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Материалът Бившият ректор на МУ-София Ваньо Митев пак на съд е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...