Билки за зъби и венци

ЗДРАВИБилки за зъби и венци

билки и зъби

15 леснодостъпни билки и тяхното действие върху зъбите и венците
(Билков прах- заместител на традиционните пасти за зъби)

Лесно и бързо всеки сам може да си приготви екологично чист натурален продукт за устна хигиена използвайки знанието за лечебната сила на растенията. Ползвала съм подобни продукти и смело мога да заявя, че са разумна алтернатива на пастите за зъби, пълни с химически компоненти. Няма да пиша за вредата, която си нанасяме, използвайки обичайните пасти. Изобилства информация по този въпрос и всеки, който се интересува, може да я проучи сам. Искам, обаче да се спра на билковия прах за зъби.

1. Какво представлява билковия прах?
Билковия прах е умела комбинация от билки и/ или други натурални средства, които се отразяват чудесно на здравето на нашите зъби и венци. Просто намокрете четката, потопете в праха и от там нататък мийте зъбите, както обикновено. Като начало, докато свикнете с новото почистващо средство ( защото то не е паста за зъби , а просто прах), може да използвате само веднъж седмично. Определете си един ден от седмицата и нека това бъде вашия ден за почивка от химическата паста. Когато използвам последната, после вкуса на консумираните от мен напитки и храна усещам променен. Е, това не ми се случва, като използвам билковия прах. Неприятното на праха е, че се ръси из мивката и може да остане между зъбите примерно…За да избегнем това е необходимо по-старателно изплакване на зъбите, а и на мивката. Това са неприятностите. Всичко друго са ползи, поне според мен. Билковия прах за устна хигиена почиства достатъчно ефективно, грижи се за естествената белота на зъбите, освежава дъха, има профилактичен и лечебен ефект. Повлиява пародонтоза, инфекциозни заболявания на устната кухина, кървене на венците и др. Откакто за първи път опитах подобна пудра, закупена от индийски магазин, желанието ми да ползвам обичайната паста за зъби изчезна.

2. 15 леснодостъпни билки и тяхното действие върху зъбите и венците
Всички изброени по-долу билки, могат да влизат в състава на различни билкови пудри. Подберете билките според вашия вкус и това, върху което желаете да въздействате. За ваш собствен билков прах са ви нужни изсушени билки и подходяща кафемелачка, с чиято помощ да ги измелите. Някои от билките, като копривата например, могат да се използват и самостоятелно. Ако не ви се занимава с кафемелачки, можете да закупите готово смляно копривено брашно и да го използвате като пудра за зъби. Последното лесно се намира в магазинчета за здравословни храни, както и на специализираните рафтове в големите супермаркети.

 

Билки за зъби и венци

1. Коприва
Копривата е комплекс от витамини и минерали за нашите зъби. Тя е едно от малкото растения в света, отличаващо се с толкова високо съдържание на витамин К, който, както е известно, играе ключова роля при съсирването на кръвта. Поради високото съдържание на този витамин тя съдържа уникални кръвоспиращи свойства, което пък я прави много подходяща за хора с кървящи венци. Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на признатия лидер – морковите, богата е и на витамини от група В. Що се отнася до минералите- копривата е прекрасен източник на редица ценни минерали –калций, магнезий, цинк, калий, мед, желязо, манган, кобалт, хром, фосфор, селен и др.
2. Невен
Невенът е ценен в целия свят, заради своите рано-заздравяващи, противовъзпалителни и антисептични свойства. Няма нищо чудно в това, че праха от невен е подходящ и за устната кухина. Помага в борбата с афтите, при стоматит, при гингивит, при възпалително-дистрофична форма на пародонтит, успокоява възпалени венци. Научно доказано е, че невена има бактерицидно действие по отношение на стрептококи и стафилококи. Минерализира зъбния емайл и способства за заздравяването му, намалява чувствителността, нормализира киселинно-алакалния баланс.
3. Лайка
Праха от лайка предпазва зъбите от кариес, има противовъзпалително действие, успокоява венците и намалява кървенето, премахва неприятната миризма и намалява зъбобола.
Испански антрополози, съвместно със свои английски и австралийски колеги, са стигнали до извода, че неандерталците са имали представа за лечебните свойства на растенията. Резултатите от тяхно изследване са публикувани в списание „Naturwissenschaften”. Учените анализирали десет образци на зъбен камък от петима неандерталци от пещерата Ел Сидрон. В тази пещера в Северна Испания, през 1994 година са открити останки на тринадесет неандерталци, живели там преди около 47-50 хиляди години. Изучавайки зъбния камък, антрополозите открили, че поне един от неандерталците често е консумирал лайка и бял равнец. Тъй като тези растения имат горчив вкус и ниска хранителна стойност, авторите на статията заключават, че неандерталците са ги използвали за лечебни цели.
Лайката и белия равнец помагат при кървящи венци и свръхчувствителност.
4. Бял равнец
Белият равнец е мощно средство за спиране на кървенето, което лекува лигавиците бързо. Той има дезинфекциращи и успокояващи свойства. Съдържащата се в него салицилова киселина се използва за производство на аспирин и има силата да лекува болката. Праха от бял билката е мощен дезинфектант, противовъзпалително средство, което бързо понижава чувството за болка и дискомфорт. Поради вещества, които се съдържат в него, белият равнец може да спре възпалителния процес и да унищожи микроорганизмите, като така подпомага зарастването на раните, особено в чувствителна и деликатна част от тялото като устната кухина. Лекува гнойни процеси и ранички в устата и успокоява възпалени венци. Парадонтозните венци също се повлияват от белият равнец, като болката и кървенето им намаляват.
5. Мента
Ментата намалява зъбобола, ефективна е при стоматит има приятен вкус и освежава дъха.
6. Полски хвощ
Използва се за справяне с възпалителни процеси.
7. Дъбова кора
Дъбовата кора притежава противовъзпалителни, стягащи венците и дезодориращи свойства. Предотвратява появата на кървене от венците, възстановява увредената тъкан на лигавиците, подпомага укрепването на венците и зъбния емайл, предотвратява развитието на бактерии, свързани с лошия дъх. Има леко избелващо действие и превантивен ефект срещу пародонтоза.
8. Подбел
Праха от подбел е ефективен при заболявания на зъбите и пародонтоза, намалява болката в зъбите. Има противовъзпалително действие.
9. Корен от глухарче
Благодарение на природносъдържащия се калций, корена от глухарче подпомага укрепването на зъбите и предотвратява разрушаването им.
10. Листа от касис
Листата от касис подпомагат белотата на усмивката.
11. Люцерна
Участва във формирането на зъбния емайл, препятства процесите свързани с развитието на кариес.
12. Брезови листа
Имат леко избелващо свойство.
13. Камшик
Праха от Камшик е ефективен при стоматит, освен това е добро противомикробно и ранозаздравяващо средство.
14. Салвия
Праха от салвия помага при афтозен стоматит, зъбобол. Укрепва венците.
15. Мащерка
Мащерката помага при възпалителни заболявания на устната кухина. Облекчава зъбобол. Има добър аромат.

Изготвил статията: Димитричка Петрова

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...