БАН с три сценария за пик – през май, края на юни или август

- реклама -

Три сценария за разпространението на COVID-19 у нас представи БАН. Анализът е разработен въз основа на данните за заболеваемостта и предприетите мерки.

Първият и най-благоприятен допуска, че пикът на заразата ще настъпи в средата на май, няма втора вълна от заболели, мерките постепенно се отменят и през втората половина на годината икономиката започва да функционира нормално. Вероятността обаче той да се сбъдне е едва 20 %.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни до средата на юли, с постепенна отмяна на мерките и възможно повторно въвеждане на някои ограничения. Това, според учените, е прогнозата с най-голяма вероятността да се случи – 60 %.

Третият сценарий допуска пик на заболяването в средата на август при периодично затягане и разхлабване на мерките. На него БАН залага 20 на сто вероятност.

Учените подчертават, че оптималните мерки за борбата с COVID-19 са свързани със съзнателно ограничаване на икономическата активност и намаляване на броя на заразените. Проблемът с този подход е, че се отлага във времето постигането на обществен имунитет, но в зависимост от развитието на епидемията може да се мисли за циклично налагане или отмяна на ограниченията. Според БАН, за трайно справяне с инфекцията ще са необходими между 6 и 12 месеца, като този период може да се съкрати само при наличие на доказани медикаменти за лечение, доколкото откриването на ваксина се очаква да отнеме поне една година.

Материалът БАН с три сценария за пик – през май, края на юни или август е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА