Българска маска убива коранавируса „под носа“ ни

- реклама -spot_img

Филтърна маска срещу патогени и вируси разработи Русенският университет. Тя е базирана на нанотехнология и според създателите й предпазва почти на 100% от всякакви микроорганизми, с които човек може да се зарази по въздушно-капков път.

Разработката на маската е отнела около пет месеца. Създадена е на базата на вакуумните технологии и има двойно покритие – от сребро и платина, като е ефективна включително и за предпазване от COVID-19. Вече е подложена на изпитания в Софийския университет с реални вируси и засега резултатите са успешни.

„Констатира се, че още на повърхността тези вируси измират, те не могат да преминат. Но същността е, че ако преминат случайно, вътрешният слой е мек и от навлажняването между двата слоя се поражда поле, където то ще ги убие“, обясни пред БНТ проф. Христо Белоев, ректор на РУ „Ангел Кънчев”.

За разлика от обикновените маски, освен при вдишване, моделът осигурява защита и при издишване. Така на практика човек, който е заразен, не може да предаде вируса на околните.

„Ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани – тоест обезвредени на място, под носа на потребителя, което е изключително важно, за да се преследва главната цел- унищожаването на вируса“, разказа инж. Койчо Митев, който е автор на идейния проект за маската.

От университета вече са подали заявление за патент. В момента изпитанията за издръжливост при пране продължават. Обмисля се възможността маската да се произвежда в по-големи партиди.

Припомняме, подобни маски, които биха били много полезни особено за медицинските работници, изработиха вече учени от Канада, Германия и Израел.

Материалът Българска маска убива коранавируса „под носа“ ни е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА