България чака 360 000 дози от противогрипната ваксина

ОБЩЕСТВОБългария чака 360 000 дози от противогрипната ваксина

Чакаме около 360 000 дози от противогрипната ваксина да бъдат доставени у нас за зимния сезон, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР. По думите му половината от тях ще се предоставят за безплатни имунизации на пенсионерите, а останалите 180 000 дози ще са за свободния пазар. Припомняме, миналата година за първи път у нас бяха осигурени безплатни ваксини за около 120 000 възрастни хора над 65 години, което предизвика небивал интерес към имунизирането. Това пък доведе до сравнително спокоен грипен сезон и макар да имаше две вълни, заболяемостта беше по-ниска от обичайното, а смъртността в зимните месеци намаля.

Заявените количества ще стигнат едва за 5 % от българите, което е нищожно малко, но у нас досега през годините срещу грип се ваксинират между 2 и 3 % от хората на сезон.

„Ваксините обаче може да се забавят“, предупреди доц. Кунчев. Обикновено се препоръчва имунизацията да се прави през октомври или ноември, а тази година експерти съветват и още по-рано. „Търсенето е повишено в световен мащаб и затова противогрипните ваксини може да дойдат по-късно“, обясни главният държавен здравен инспектор. Компаниите пък очакват да бъдат произведени 20 на сто повече ваксини за грип.

„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID-19 само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с едно изследване се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, добави доц. Кунчев.

Материалът България чака 360 000 дози от противогрипната ваксина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...