Амоксицилин за настинка? Не!

- реклама -

Амоксицилинът е широкоспектърен бета-лактамен антибиотик от групата на пеницилините, второ поколение(нещо като Голф двойка – здрав, но старичък и с компрометирана вече ефективност). Свързвайки се с определени структури, намиращи се в клетъчната стена на бактериите, той предизвиква активиране на ензими, които започват да разграждат/смилат собствените структури на бактериалната клетка. В последствие това води до убиване на тази клетка, с което се определя и бактерицидното му действие. Вирусите НЯМАТ клетъчна стена, най-малкото защото не са клетки. От което следва, че вирусите и амоксицилинът нямат допирни точки и не си влияят по никакъв начин. Човешките клетки също нямат клетъчна стена, което ги прави защитени от действието на амоксицилина и така той засяга само бактериалните клетки.

Амоксицилинът много и най-често бива употребяван в тотален разрив с медицината, фармацията и логичната мисъл с цел своеволно лекуване на „настинка”, когато не е предписано от лекар.

Това е лекарствен продукт по лекарско предписание, но често изостанал от предишни предписани лечения, попада в ръцете на хората и те масово го употребяват по кардинално грешен, неефективен и вреден за тях и околните начин. Безконтролното, епизодично, НЕпредписано и НЕпланирано приемане на антибиотици значително увеличава антибиотичната резистентност.

Създаването на антибиотично резистентни бактерии води до по-скъпо, много по-труно и все по-често НЕуспешно лечение на някои бактериални инфекции.

Фразата

„7 дена пих антибиотик, а сега съм на друг… направо се изтрових”

за съжаление съм я срещал често в работата си до сега. Да, тази фраза просто трябва да ви напомня какво би очаквало човек, ако употребява по негово усмотрение някой антибиотик, без той да е предписан по преценка на лекар. Последствията биха били дълги антибиотични лечения, често по няколко антибиотика едновременно, съсипване на чревния имунитет, микрофлора, бъбреци, черен дроб и това са само основните засегнати зони. Има много случаи на епизодично „профилактично” приеман непредписан антибиотик, което води до последващи още по-стабилни и трудно лечими инфекции. По този начин бактериите не са били унищожени напълно от антибактериалния агент поради грешен прием. Оцелелите бактерии от това „самолечение”  продължават да се размножават и да предизвикват инфекции отново и отново с по-голяма тежест и по-трудно повлияване.

Амоксицилинът, сам по себе си също крие заплахи за вашето здраве, под формата на странични ефекти.

Често срещан страничен ефект при него е дисбактериозата, която предизвиква и стомашно-чревно неразположение. Ако се приема за обикновена настинка, предизвикана от вирус, единственото, което той ще постигне е избиване на полезните бактерии и нарушаване на микробиалния баланс в червата. Това допълнително влошава храносмилането, усвояването на хранителни вещества важни за имунитета и защитните сили на организма. Червата са тънки и дебели, с обща дължина около 8 метра. Амоксицилинът вилнее по цялата им дължина и площ и трепе каквото попадне в обсега му без да пита полезно или вредно е (стига да има клетъчна стена).

Микробиалният баланс в червата поддържа защитната им линия в кондиция и възпрепятства развитието на някои болестотворни микроорганизми. Контролира и нормалния растеж на други бактерии, които в ниски популации са нормално присъстващи и не пречат, но при повишаване на количеството им предизвикват дори и животозастрашаващи инфекции.

Суперинфекции с гъбички и C. Difficile колити са също срещани усложнения при приемат на амоксицилин, които трябва да се имат предвид. Вагиналната кандидоза е също възможен проблем, особено при компрометирана микрофлора и предразположеност.

Често срещани са алергични реакции като странични ефекти, присъщи на цялата пеницилинова група. Налице е и опасност от анафилактични алергични реакции Преди прием на амоксицилин е важно да се проучи алергичния статус на пациента, както за съответния антибиотик така и за храни, напитки и др.

Важно е да се има предвид, че при повечето хора амоксицилинът се елиминира чрез бъбреците и при хора с бъбречни проблеми трябва да се има отчете този факт. Намалена бъбречна функция би довела до поддържане на по-високи дози в организма, което води до предозиране и по-лесна поява на странични ефекти. При по-дълъг прием е възможно да се получи кристалурия и нефрит.

Амоксицилинът преминава в майчиното мляко, което е важно при прием от кърмачки.

Има доказателства, че може да взаимодейства и с контрацептиви като компрометира тяхната ефективност, повлиявайки ензимните системи в черния дроб, имащи отношение към тяхната конверсия и елиминиране.

Важно е да се има предвид употребата на амоксицилин при налични болестни състояния като мононуклеоза, диабет , колит, както и при хемодиализа.

Лекарството може да взаимодейства сериозно е с метотрексат.

В заключение

Какво е общото между обикновената настинка и амоксицилина?

Съкратеният отговор е:

Нямат нищо общо!

Но как е възможно?! На мен „една жена ми каза”, че настинката и минавала веднага като започнела антибиотик на първия ден още, „да го удари”?

Настинката е състояние, което стандартно се свързва със симптоми като:

  • чувство за общо неразположение и отпадналост,
  • тръпки, схванатост,
  • течащ нос,
  • а също болки, дразнене в гърлото, кашлица, тежест в синусите, болки в ухото.

Най-често започва с оплаквания от лигавицата на носа, също така гърлото, синусите, може от ушите, както и бронхите. Силата на симптомите е зависима от всеки организъм и индивидуалното му състояние.

Над 200 различни вируса могат да предизвикат „обикновената настинка”.  Нека повторим – вируса! Не бактерии.

Антибиотиците, както вече споменавах, НЕ действат по никакъв начин върху вируса и той си съществува на воля, както и където си поиска, докато се „смее” безгрижно на преминаващите покрай него антибиотични молекули.

Противовирусните, имуностимулиращите, общоукрепващите продукти – те имат думата в подобна ситуация. Те се залавят с мобилизирането на защитните сили на организма с цел да премине по-леко, по-ограничено, по-бързо и с по-малко усложнения това състояние.

При съмнения как да постъпите просто посетете вашия лекар, за да назначи адекватно лечение.

За съвети относно имуностимулиращи продукти можете да попитате Вашия фармацевт или фармацевтите в Съветите на фармацевта.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215607/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_cold

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/understanding-common-cold-basics#1

https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm

https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

Амоксицилин

https://en.wikipedia.org/wiki/Amoxicillin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4284189/#!po=39.2857

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482250/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872163/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637224/

https://www.drugs.com/amoxicillin.html

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1531-3295/amoxicillin-oral/amoxicillin-oral/details

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/amoxicillin-oral-route/side-effects/drg-20075356?p=1

Резистентност:

https://study.com/academy/lesson/penicillin-resistance-how-penicillin-resistant-bacteria-avoid-destruction.html

https://www.drugs.com/article/antibiotic-resistance.html

https://academic.oup.com/jac/article/71/11/3258/2462025

https://www.mdmag.com/medical-news/amoxicillin-ertapenem-increase-antibiotic-resistance-genes

https://www.drugs.com/sfx/amoxicillin-side-effects.html

The post Амоксицилин за настинка? Не! appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -

Ако сте пропуснали....

Как да премахнем нитратите от зеленчуците

ДЕЦАТА, КОИТО ГОТВЯТ, КОНСУМИРАТ ПОВЕЧЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

0
СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ НА НЕСТЛЕ, ДЕЦАТА, КОИТО ГОТВЯТ, КОНСУМИРАТ ПОВЕЧЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ   Децата, които помагат в приготвянето на ястията, консумират значително по-голямо количество плодове и зеленчуци, отколкото...

ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

0
ФРЕШ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО НОРМАЛИЗИРА ВИСОКО КРЪВНО Дори една чаша фреш от червено цвекло може бързо да свали високото кръвно, показва изследване на австралийски учени...
извлек

Как се получава извлек от билки

0
Ето някои неща, които трябва да знаем при използването на билки, за да получим правилният извлек: При варене се получава отвара, а при попарване с...
- Advertisement -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...
- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -