Амоксицилин за настинка? Не!

Амоксицилинът е широкоспектърен бета-лактамен антибиотик от групата на пеницилините, второ поколение(нещо като Голф двойка – здрав, но старичък и с компрометирана вече ефективност). Свързвайки се с определени структури, намиращи се в клетъчната стена на бактериите, той предизвиква активиране на ензими, които започват да разграждат/смилат собствените структури на бактериалната клетка. В последствие това води до убиване на тази клетка, с което се определя и бактерицидното му действие. Вирусите НЯМАТ клетъчна стена, най-малкото защото не са клетки. От което следва, че вирусите и амоксицилинът нямат допирни точки и не си влияят по никакъв начин. Човешките клетки също нямат клетъчна стена, което ги прави защитени от действието на амоксицилина и така той засяга само бактериалните клетки.

Амоксицилинът много и най-често бива употребяван в тотален разрив с медицината, фармацията и логичната мисъл с цел своеволно лекуване на „настинка”, когато не е предписано от лекар.

Това е лекарствен продукт по лекарско предписание, но често изостанал от предишни предписани лечения, попада в ръцете на хората и те масово го употребяват по кардинално грешен, неефективен и вреден за тях и околните начин. Безконтролното, епизодично, НЕпредписано и НЕпланирано приемане на антибиотици значително увеличава антибиотичната резистентност.

Създаването на антибиотично резистентни бактерии води до по-скъпо, много по-труно и все по-често НЕуспешно лечение на някои бактериални инфекции.

Фразата

„7 дена пих антибиотик, а сега съм на друг… направо се изтрових”

за съжаление съм я срещал често в работата си до сега. Да, тази фраза просто трябва да ви напомня какво би очаквало човек, ако употребява по негово усмотрение някой антибиотик, без той да е предписан по преценка на лекар. Последствията биха били дълги антибиотични лечения, често по няколко антибиотика едновременно, съсипване на чревния имунитет, микрофлора, бъбреци, черен дроб и това са само основните засегнати зони. Има много случаи на епизодично „профилактично” приеман непредписан антибиотик, което води до последващи още по-стабилни и трудно лечими инфекции. По този начин бактериите не са били унищожени напълно от антибактериалния агент поради грешен прием. Оцелелите бактерии от това „самолечение”  продължават да се размножават и да предизвикват инфекции отново и отново с по-голяма тежест и по-трудно повлияване.

Амоксицилинът, сам по себе си също крие заплахи за вашето здраве, под формата на странични ефекти.

Често срещан страничен ефект при него е дисбактериозата, която предизвиква и стомашно-чревно неразположение. Ако се приема за обикновена настинка, предизвикана от вирус, единственото, което той ще постигне е избиване на полезните бактерии и нарушаване на микробиалния баланс в червата. Това допълнително влошава храносмилането, усвояването на хранителни вещества важни за имунитета и защитните сили на организма. Червата са тънки и дебели, с обща дължина около 8 метра. Амоксицилинът вилнее по цялата им дължина и площ и трепе каквото попадне в обсега му без да пита полезно или вредно е (стига да има клетъчна стена).

Микробиалният баланс в червата поддържа защитната им линия в кондиция и възпрепятства развитието на някои болестотворни микроорганизми. Контролира и нормалния растеж на други бактерии, които в ниски популации са нормално присъстващи и не пречат, но при повишаване на количеството им предизвикват дори и животозастрашаващи инфекции.

Суперинфекции с гъбички и C. Difficile колити са също срещани усложнения при приемат на амоксицилин, които трябва да се имат предвид. Вагиналната кандидоза е също възможен проблем, особено при компрометирана микрофлора и предразположеност.

Често срещани са алергични реакции като странични ефекти, присъщи на цялата пеницилинова група. Налице е и опасност от анафилактични алергични реакции Преди прием на амоксицилин е важно да се проучи алергичния статус на пациента, както за съответния антибиотик така и за храни, напитки и др.

Важно е да се има предвид, че при повечето хора амоксицилинът се елиминира чрез бъбреците и при хора с бъбречни проблеми трябва да се има отчете този факт. Намалена бъбречна функция би довела до поддържане на по-високи дози в организма, което води до предозиране и по-лесна поява на странични ефекти. При по-дълъг прием е възможно да се получи кристалурия и нефрит.

Амоксицилинът преминава в майчиното мляко, което е важно при прием от кърмачки.

Има доказателства, че може да взаимодейства и с контрацептиви като компрометира тяхната ефективност, повлиявайки ензимните системи в черния дроб, имащи отношение към тяхната конверсия и елиминиране.

Важно е да се има предвид употребата на амоксицилин при налични болестни състояния като мононуклеоза, диабет , колит, както и при хемодиализа.

Лекарството може да взаимодейства сериозно е с метотрексат.

В заключение

Какво е общото между обикновената настинка и амоксицилина?

Съкратеният отговор е:

Нямат нищо общо!

Но как е възможно?! На мен „една жена ми каза”, че настинката и минавала веднага като започнела антибиотик на първия ден още, „да го удари”?

Настинката е състояние, което стандартно се свързва със симптоми като:

  • чувство за общо неразположение и отпадналост,
  • тръпки, схванатост,
  • течащ нос,
  • а също болки, дразнене в гърлото, кашлица, тежест в синусите, болки в ухото.

Най-често започва с оплаквания от лигавицата на носа, също така гърлото, синусите, може от ушите, както и бронхите. Силата на симптомите е зависима от всеки организъм и индивидуалното му състояние.

Над 200 различни вируса могат да предизвикат „обикновената настинка”.  Нека повторим – вируса! Не бактерии.

Антибиотиците, както вече споменавах, НЕ действат по никакъв начин върху вируса и той си съществува на воля, както и където си поиска, докато се „смее” безгрижно на преминаващите покрай него антибиотични молекули.

Противовирусните, имуностимулиращите, общоукрепващите продукти – те имат думата в подобна ситуация. Те се залавят с мобилизирането на защитните сили на организма с цел да премине по-леко, по-ограничено, по-бързо и с по-малко усложнения това състояние.

При съмнения как да постъпите просто посетете вашия лекар, за да назначи адекватно лечение.

За съвети относно имуностимулиращи продукти можете да попитате Вашия фармацевт или фармацевтите в Съветите на фармацевта.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215607/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_cold

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/understanding-common-cold-basics#1

https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm

https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606

Амоксицилин

https://en.wikipedia.org/wiki/Amoxicillin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4284189/#!po=39.2857

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482250/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872163/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637224/

https://www.drugs.com/amoxicillin.html

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1531-3295/amoxicillin-oral/amoxicillin-oral/details

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/amoxicillin-oral-route/side-effects/drg-20075356?p=1

Резистентност:

https://study.com/academy/lesson/penicillin-resistance-how-penicillin-resistant-bacteria-avoid-destruction.html

https://www.drugs.com/article/antibiotic-resistance.html

https://academic.oup.com/jac/article/71/11/3258/2462025

https://www.mdmag.com/medical-news/amoxicillin-ertapenem-increase-antibiotic-resistance-genes

https://www.drugs.com/sfx/amoxicillin-side-effects.html

The post Амоксицилин за настинка? Не! appeared first on Съветите на фармацевта.

About Author /

Start typing and press Enter to search