Алергии – част 1

- реклама -

Здравейте последователи!

Днес ще обърна внимание на един проблем, който набира все по-голяма скорост. Моето лично наблюдение показва, че все повече хора страдат от този проблем. За жалост броя на малките деца нараства притеснително бързо.

А проблемът се нарича – АЛЕРГИЯ.

Днес ще се опитам опростено и накратко да ви споделя и моето мнение по тази тема.

Какво се разбира под алергия?

Нямам намерение да ви цитирам професионални определения, просто ще кажа че алергията е състояние, при което имунната система на човека реагира на вещества от околната среда, които в повечето случаи са безвредни и при по-голяма част от хората не предизвикват проблем. Алергията е отговор на имунната система. Имунната система има ролята да защитава организма от вредни вещества – като бактерии и вируси. Но тя също и реагира на чужди вещества наречени алергени. При човек с алергия имунният отговор е свръхчувствителен. Когато разпознава алергена, имунната система предизвиква реакция, която освобождава в организма вещество наречено хистамин. При свързването на това вещество със специални рецептори – хистаминови се предизвикват симптомите на алергията.

Какви са симптомите на алергия?

Eдва ли някой е способен да ги изреди абсолютно всички, защото лично аз смятам, че не всички са описани. Най-честите симптоми на алергична реакция са:

 • кихане и сърбеж на носа, хрема и/или запушен нос (алергичен ринит),
 • сърбеж на очите, зачервяване и/или сълзене на очите (конюнктивит),
 • хрипове, стягане в гърдите, задух и кашлица,
 • суха, червена и напукана кожа ,сърбящ, червен обрив (уртикария),
 • подуване на устните, езика, очите или лицето,
 • болки в корема, гадене, повръщане или диария,
 • и др.

Кои са най-честите причинители на алергия?

Има четири основни начина, по които алергените могат да навлязат в организма ни – чрез контакт с кожата, ухапване, поглъщане и инхалиране. На базата на това алергична реакция може да възникне при:

 • контакт на кожата с отровно растение, с козината на животно, с определена материя( напр. латекс) или одраскване от животно,
 • ухапване от насекомо,
 • прием на храна, хранителна добавка или лекарство,
 • вдишване на полени, прах, мухъл, плесен и др.

Какви състояния могат да са предизвикани от алергична реакция?

Като фармацевт смело мога да кажа, че алергиите са в основата на не малка част от най-честите здравословни проблеми. Ето конкретен пример:

От 4 дни пациента се оплаква от течащ нос, с прозрачен воднист секрет, във вечерните часове носът се запушва. Наблюдава се още леко дразнене на гърлото. Общото състояние на пациента е добро. След още 5 дни секрета става гъст и жълто- зелен, общото състояние се влошава, болките в гърлото се увеличават, наблюдава се леко повишена телесна температура. След посещение при лекар се включва антибиотик за 7 дни. След спирането на антибиотика, общото състояние е подобрено, но хремата продължава още 2 седмици.

На пръв поглед състоянието може да бъде разчетено така –  първите няколко дни са били симптоми на настинка, която по-късно е преминала в бактериална инфекция. Тя е овладяна в рамките на седем дневния прием на антибиотик, а симптома течащ нос е просто по-упорит симптом.

Каква може да е истината обаче?

Всъщност в днешно време има голяма вероятност първия симптом да е предизвикан от новоотключила се алергия, която се проява със симптоми сходни с тези на настинка. Но поради неразпознаване на алергията и не повлияване на симптомите настъпва усложнението. В носа се увеличава драстично влажността, което е чудесна среда за бърз бактериален растеж.

Други „скрити“ симптоми на алергични реакции е възможно да са: диария, повръщане, задух и кашлица, че дори и образуването на някои тумори.

Защо напоследък драстично зачестиха алергичните състояния?

Още Хипократ е казал, „Човек е това, което яде“. Първата причина именно е значително променения състав на храната. Все повече се храним с храни произведени извън нашата страна, което налага и включването на голямо количество консерванти, за да се увеличи срока на годност. Освен това месата се третират с все повече антибиотици. Българското кисело мляко с българските лактобацили е почти мираж.

Другата причина са урбанизацията и индустриализацията. Свръх замърсеността и запрашеността на въздуха. Във въздуха има все повече твърди частици и вредни вещества, които ние вдишваме, организмът ги приема като чужди и отключва имунна реакция, за да се пребори с тях. Освен това тези твърди частици улавят със себе си вредни микроорганизми.

И трета причина е промяна в подхода при лечение на най-често срещаните заболявания. Една бактериална инфекция започва да се третира още от първия ден със синтетични антибиотици, а в допълнение се включват още няколко синтетични химични вещества. Всичко това срива потенциала на имунната ни система и променя сетивността й.

Какво се случваше преди, за да е ниска честотата на алергиите?

Нека започнем от раждането. Детето се ражда, майката започва да го кърми. Детето расте и го водят на село при баба му и дядо му. Там то диша въздуха на село. А на село баба му и дядо му гледат прасета, крави, овце, кокошки, фитки, патки, домати, краставици и почти всички плодове и зеленчуци. След това порасналото дете се храни с месото от същите тези животни, които са дишали същия въздух като него и се храни с плодовете и зеленчуците израснали от почвата, на която то е стъпвало.  Тоест организма приема храната за нещо естествено.

КРАЙ НА ПЪРВА ЧАСТ!!!

Очаквайте втора част, където ще разгледам до какви промени в алгоритмите за лечение на най-често срещаните заболявания доведе завишената честота на алергии и евентуални възможности да се намалят рисковете за проява на алергии.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

The post Алергии – част 1 appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -

Ако сте пропуснали....

орехи

Алопеция – рецепта с орехи

0
Лутайки се в интернет пространството попадам да дискусия във фейсбук, в която се споделяха различни съвети за борба с алопецията. Повечето бяха традиционните -...

ВИЛИЦА ИЛИ СКАЛПЕЛ (филм със субтитри)

0
Един филм, който дава отговор на въпросите: - Какво се случи с нас? Защо въпреки най-напредналите медицински технологии в света, ние сме по-болни от всякога...

Колаген = грижа за кожата отвътре

0
Добре изглеждащата кожа е символ на здраве и красота. Кожата един от най-големите органи на нашето тяло с много разнообразни функции –  защитна (от UV-лъчение,...
- Advertisement -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...
- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -